Новогодишното посещение на Ултима Туле: какво да очакваме и кога ще видим първите снимки

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Ню Хърайзънс“ засне тази снимка на Ултима Туле на Бъдни вечер, 24-ти декември. Photo credits: NASA/JHUAPL/SwRI

29 декември 2018 г. 12:13 ч.

Светослав Александров. Преди половин век на Рождество Христово НАСА проведе една от най-забележителните си космически експедиции: „Аполо 8“, в рамките на която астронавти влязоха в орбита около Луната и видяха обратната й страна със собствените си очи. Днес, 50 години по-късно, този път на Нова година, американската космическа агенция ще проведе още една забележителна мисия: първото посещение на небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон. 

В тази статия ще ви разкажа какво да очакваме, кога да го очакваме и кога ще видим първите по-детайлни снимки на въпросното небесно тяло – Ултима Туле. 

Ултима Туле представлява планета-джудже, която се намира на около 44 AU (астрономически единици) от нашето Слънце. За сравнение орбитата на Плутон е приблизително на около 33.63 AU от Слънцето. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и Слънцето. Като размер Ултима Туле е доста по-малка от Плутон – диаметърът на Плутон е около 2 370 километра, докато диаметърът на Ултима Туле се изчислява да е между 25 и 45 километра. 

Мъничкият размер означава, че заснемането на Ултима Туле ще е много по-голямо предизвикателство от снимането на Плутон. Не бива да очакваме свръхдетайлни снимки. Както виждате на горепосоченото изображение, заснето на Бъдни вечер, Ултима Туле все още изглежда като звезда пред камерата LORRI (LOng-Range Reconnaissance Imager). Това ще продължи до последните часове преди облитането. Нека да погледнем една примерна симулация как биха изглеждали снимките през следващите четири дни:

Photo credit : JHUAPL 

Скоростта на „Ню Хърайзънс“ спрямо Ултима Туле 14.17 km/sec (по данни от The Sky Live). Докато пиша тази публикация, на 29-ти декември, разстоянието между космическия апарат и малката планета възлиза на около 7 249 100 километра. В момента на най-голямото сближение, което ще е на 1-ви януари 2019 г. в 07:33 ч. българско време, разстоянието между „Ню Хърайзънс“ и Ултима Туле ще е едва 3 500 километра. 

Важна вметка: „Ню Хърайзънс“ наближава непознат обект. Никой не знае дали там няма неизвестни опасности, примерно неоткрити към този момент луни или пръстени. За да се подсигури екипът срещу евентуален провал, на 31-ви декември ще бъдат събрани възможно най-добрите научни данни преди най-голямото сближение. Първото такова сваляне на информация и снимки ще започне на 31-ви декември в 03:31 ч. българско време и ще приключи в 06:56 ч. българско време. Второ такова ще има в 19:10 ч. българско време и ще приключи в 22:55 ч. българско време (по данни от Planetary Society). 

По време на първото сваляне на информация камерата LORRI ще заснеме снимка на Ултима Туле с разделителна способност от 8 километра на пиксел. При положение, че диаметърът е между 25-45 километра, Ултима Туле ще е не по-голяма от 3-4 пиксела на снимката. Това все още няма да е достатъчно, за да може екипът да различи отделни характеристики от повърхността, но снимката би могла да даде обща информация за формата и структурата на малката планета (например дали тя е монолитно тяло или е контактна двойка подобно на кометата Чурюмов-Герасименко). При второто сваляне на информация снимката на LORRI би била с разделителна способност от 5 километра на пиксел, т.е. Ултима Туле ще заема около 5-7 пиксела на снимката. 

Моментът на най-голямото сближаване, както вече написах по-горе, е на 1-ви януари 2019 г. в 07:33 ч. българско време. Но към това време „Ню Хърайзънс“ ще е зает да изучава малката планета и няма да комуникира със Земята. Когато научните проучвания приключат, тогава автоматичната станция ще обърне антените си и ще изпрати радиосигнал. Първият такъв радиосигнал очакваме да бъде получен на 1-ви януари в 17:00 ч. българско време. В рамките на този радиоконтакт „Ню Хърайзънс“ няма да изпрати снимки, нито научна информация. Просто ще информира екипа, че всичко е минало успешно. 

Първото изпращане на научни данни от „Ню Хърайзънс“ ще започне на 1-ви януари в 22:15 ч. българско време. Предаването на информация ще е продължителен процес – ще отнеме няколко часа (до 2-ри януари 01:35 ч.), преди екипът да свали всичко. Именно тогава очакваме да пристигне първата истински детайлна снимка от Ултима Туле. Тя ще е с разделителна способност от 300 метра на пиксел, а малката планета ще се побере в рамките на 100 пиксела. 

Второто изпращане на научни данни от „Ню Хърайзънс“ ще започне на 2-ри януари в 03:55 ч. българско време и ще приключи в 10:39 ч. българско време. Тогава се предвижда да получим снимка с разделителна способност от 140 метра на пиксел. 

Важна вметка – това са ориентировъчните времена, когато снимките ще бъдат получени. Това не означава, че ще бъдат публикувани в интернет в момента на тяхното получаване. За огромно съжаление екипът на „Ню Хърайзънс“ не следва установените практики от марсохода „Кюриосити“, наскоро кацналата на Марс мисия на НАСА „ИнСайт“, слънчевите мисии и юпитерианската мисия „Джуно“, при които снимките се качват незабавно в публичното пространство. Екипът иска първо да ги види, да напише описания и тези описания да минат през пиарите на НАСА. 

Понеже аз обичам точни отговори, изпратих запитване към института „Джон Хопкинс“ кога снимките ще бъдат публикувани. Отговорът, който получих, е че екипът планира да са налични на 2-ри януари следобяд Източно стандартно време, което в България се явява късно вечерта на 2-ри януари или рано сутринта на 3-ти януари. При всички положения, но само ако облитането се е случило според плановете, на 3-ти януари най-късно ще имаме снимки на Ултима Туле! 

Има още една добра новина – въпреки спирането на правителствените дейности в САЩ, НАСА ТВ ще работи на 1-ви и 2-ри януари, за да може да информира обществеността за последните вести от „Ню Хърайзънс“. 

Очакваме събитието с нетърпение! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/