Подсладените със захар напитки са свързани с по-висок риск от бъбречни заболявания

1
190
Добави коментар
stupid
stupid

По-голямото потребление на подсладени напитки е свързано с по-голям риск за развитие на хронично бъбречно заболяване. Изследването е публикувано в Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN).

 

Учените са проучили 3003 афроамериканци мъже и жени с нормална бъбречна функция, които са записани в изследването, като се проследявани средно 8 години. В началото на проучването, средната възраст е 54 години и 64% са жени. 

 

За своето проучване учените са оценили приема на напитки чрез въпросник за честотата на прием, приложен в началото на изследването през 2000-04 г.

 

185 (6%) от участниците са развили ХБН през периода на проследяване. Консумацията на напитки състоящи се от подсладени плодови напитки, сода и вода, е свързана с по-висок риск от развитие на ХБН. Участниците които са консумирали най-много от тези напитки са с 61% по-склонни да развиват ХБН в сравнение с тези в най-ниската степен.

 

Учените са били изненадани да видят, че участниците в проучването са съобщили за консумацията на голямо разнообразие от видове вода, включително ароматизираната и подсладена вода. Според тях са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере здравословния ефект на различните видове бутилирана вода, включително ароматизираната и подсладена вода.

 

Диетичните указания на Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчват да се ограничи приема на захари, отчасти чрез избягване на подсладените със захар напитки, защото те могат да доведат до увеличаване на теглото, диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови заболявания.