Какво се случи в света през 2018 година? Най-важните новини според световните медии

4
286
Добави коментар
setlans
setlans

Годината завършва и ни обзема носталгия. Много неща се случиха през изминалата година, но днес ще разгледаме най-обсъжданото в световните медии. От вълненията по Световната купа, до горещото лято и хаоса около Брекзит. Днес ще разгледаме всичко, което се случи в света през 2018 година, месец по месец.

ЯНУАРИ

Федералното правителство в САЩ затвори, заради несъгласието между демократите и републиканците за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико.

За първи път в историята, китайски учени успяха да клонират две маймуни. Според критиците, клонирането на маймунките поражда етични и морални проблеми, като доближава света до следващата стъпка – клониране на човек.

Наблюдавахме Супер синя кървава Луна. Това е първото синьо лунно затъмнение от 1983 година насам.

ФЕВРУАРИ

SpaceX успешно изстреля най-мощната ракета в света – Falcon Heavy. С това, компанията влезе в историята на космонавтиката.

Проведоха се Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея.

Самолет на Саратовските авиолиний се разби скоро след излитането си от Москва, убивайки 71 души на борда.

Стрелба в гимназия във Флорида взе 17 жертви и 17 ранени.

Джейкъб Зума подаде оставка като президент на Южна Африка след 9 години на власт.

МАРТ

Бившият офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря са отровени в Солсбъри, Англия. Предполага се, че отравянето е извършено с препарата „Новичок“. Това довежда до дипломатическа криза, като 100 руски дипломати са изгонени от повече от 20 страни.

Китайското правителство одобри конституционна промяна, която премахва сроковете за управление на лидерите, което дава право на президента Си Дзинпин да управлява завинаги.

Владимир Путин е бива преизбран за президент на Русия.

Умира последният мъжки северен бял носорог. С това на практика изчезва и целият подвид.

В повече от 900 града в света се проведоха демонстрации срещу масовите стрелби и злоупотребите с оръжия. Демонстрациите призоваваха за по-силен контрол над оръжията под името „Марш за живота ни“.

АПРИЛ

В Австралия се проведоха Игрите на Британската общност.

Най-малко 70 души са загинали, а стотици са били ранени след химическо нападение със зарин в град Дума – последният град, който е в ръцете на бунтовниците в Сирия.

Кино отвори врати в Саудитска Арабия. Това се случва 35 години след забраната. Първият филм, който се излъчва е американският „Черната пантера“.

НАСА изстреля първият космически телескоп, предназначен за откриване на екзопланети по транзитен метод.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун влезе в Южна Корея. Така, той стана първият севернокорейски лидер, пресякъл демилитаризираната зона.

Израелският премиер Нетаняху обвини Иран, че не спазва задълженията си по Иранското ядрено споразумение. От своя страна, Иран отхвърли обвиненията и ги нарече „пропаганда“. Международната агенция за атомна енергия също отхвърли обвиненията на Нетаняху.

Роди се третото дете на херцога и херцогинята на Кеймбридж – принц Уилям и Кейт Мидълтън.

МАЙ

Хавайският вулкан Килауеа изригна. Освен жертвите и щетите, които причини, той деформира и най-големият остров на Хавай.

Президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да изтегли САЩ от Иранското ядрено споразумение.

Пътнически самолет катастрофира при излитане от международното летище Хосе Марти в Хавана, Куба. Жертвите са 112, оцелява само един.

Принц Хари се ожени за американката Меган Маркъл. Двамата станаха херцог и херцогиня на Съсекс.

Влиза в сила Общият регламент за защита на данните (GDPR). Целта на регламента е да върне на гражданите на ЕС контрола върху техните лични данни.

В Ирландия се проведе исторически референдум, който разреши абортите. 66,36 на сто от избирателите са подкрепили падането на забраната, а избирателната активност е била близо 63%.

ЮНИ

Вулканът Фуего изригва в Гватемала. Това е най-сериозното изригване на вулкана през последните години. Според властите, над 1.7 милиона души са засегнати. Най-малко 100 са жертвите, а 200 души са изчезнали по първоначални данни.

Световното първенство по футбол през 2026 г. ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико. Това стана ясно, след като общата кандидатура победи тази на Мароко. Това ще е най-голямото световно първенство с 48 отбора, 80 мача, в продължение на 34 дни.

Световното първенство по футбол 2018 се проведе в Русия, и бе спечелено от Франция.

Вашингтон реши да се оттегли от Съвета на ООН за правата на човека.

Канада влезе в историята, като легализира канабиса. Страната стана втората и най-голямата държава в света с легален национален пазар за марихуана.

Саудитска Арабия позволи на жените да шофират.

ЮЛИ

Започна търговската война между САЩ и Китай. САЩ наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. Според Тръмп, крайната сума може да достигне до 550 млрд. долара. Китай обвини САЩ в започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“.

Дванадесетте момчета и техният футболен треньор са успешно спасени от наводнената пещера. Те престояха 17 дни в пещерата Tham Luang Nang Non в Тайланд.

Учените откриха подледниково езеро на Марс. Първото водно тяло, което откриваме на Марс.

Опасни пожари в Гърция убиват 87 души и унищожават повече от сто сгради.

Станахме свидетели на най-дългото пълно лунно затъмнение на 21-ви век и Марс се доближи най-близо до Земята от 2003 г. насам.

Великобритания отбеляза рекордни топлинни вълни, като температурите достигнаха 35.3 градуса по Целзий.

АВГУСТ

Apple достигна историческа пазарна капитализация от 1 трилион долара.

Силни валежи причиниха тежки наводнения в индийският щат Керала. Наводнението е най-лошото, което се е случвало в страната от един век.

Част от моста Моранди се разпадна в Генуа, Италия, причинявайки 43 смъртни случая.

СЕПТЕМВРИ

Пожар унищожи Националния музей на Бразилия в Рио де Жанейро.

Върховният съд на Индия декриминализира хомосексуализма

Земетресение с магнитуд 7.5 удари Сулавеси, Индонезия, причинявайки цунами, което убива най-малко 2256 души и ранява близо 11 хиляди души.

ОКТОМВРИ

Журналистът от Washington Post Джамал Хашоги бива убит в саудитското консулство в Истанбул. Това предизвика дипломатическа криза са Саудитска Арабия.

Доклад на IPCC предупреди света за глобалното затопляне. Поддържането на средната температура на Земята под 1.5 градуса по Целзий изисква „бързи, продължителни и безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“.

Най-малко 7 души загиват, а 12 са ранени при преминаването на урганът Майкъл през щатите Флорида, Джорджия и Северна Каролина. Той остава в историята, като най-мощният ураган, достигал континенталната част на САЩ от 50 години насам. Силата на ветровете му достигна 250 км/ч.

700 хиляди души излязоха по улиците на централен Лондон с искане за втори референдум за окончателната сделка с Брекзит.

Крайнодесният Жаир Болсонаро е избран за новият президент на Бразилия.

Херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха, че очакват първото си бебе през пролетта на 2019 година.

НОЕМВРИ

Проведоха се междинните избори в САЩ. Според резултатите, демократите получават мнозинство в Камарата на представителите, а републиканците запазват контрол над Сената.

Опустошителен пожар изпепели Калифорния. Той става най-смъртоносният и най-разрушителният пожар в Калифорния, със своите 88 смъртни случая и разрушените близо 19 хиляди сгради.

Космическият апарат InSight кацна на повърхността на Марс.

Украйна обяви военно положение, след като руски кораби атакуваха и заловиха киевски кораби.

Учен от Хонконг обяви, че е създал първите в света генетично манипулирани бебета. Постижението не е официално потвърдено, но според ученът, той успешно е променил ембрионите на седем двойки по време на лечение за фертилност. Неговата цел е да се опита да направи хората резистентни на възможна бъдеща инфекция с ХИВ.

ДЕКЕМВРИ

Франция преживява най-мащабните антиправителствени протести в скорошната си история. Френският народ протестира срещу политиката на управление на правителството. Вижте още в статията ни относно протестите.

Световната банка обяви, че ще инвестира 200 млрд. долара за борба с глобалното затопляне.

Стрелба окървави коледния базар в Страсбург. Трима души са убити, а други 12 ранени, като шестима са в критично състояние.

Хранително отравяне в Индия уби 11 души. Повече от 90 поклонници са хоспитализирани, след като са яли храна на религиозна сбирка. Смята се, че храната е била нарочно отровена. Двама са заподозрените, които остават в ареста.

Откриха недокосната гробница на жрец, живял преди повече от 4400 години. Тя е открита на обекта Сакара, близо до Кайро от екип египетски археолози.

Цунами уби повече от 400 човека в Индонезия. То бе причинено от изригване на вулкана Анак Кракатау. Ранените са повече от 700 души, а безследно изчезналите са най-малко 60 души.

Сетланс / express.co.uk