Богатите хора даряват повече, ако им се даде контрол

1
145
Добави коментар
stupid
stupid

Двама учени Ашли Уилънс от Harvard Business School и Елизабет Дън от University of British Columbia са установили, че когато искат дарения от богати хора, си струва да им се предложи чувство за контрол. 

 

Те са публикували статия на сайта PLOS ONE за своето проучване. 

 

Проучването включва изпращане на писма с искане за дарение към богати хора. Те са изпратили писма до 12 000 възпитаници на Бръшляновата лига, които печелят най-малко 100,000 долара годишно. Те заемат висши позиции в публични корпорации, което означава, че доходите им са проверими. Учените са написали две версии на писмата с искане за дарение, за да помогнат за дейностите на общността. Но формулировката е била различна. Едно писмо е написано по такъв начин, че да даде на читателя чувство за контрол, а другото е написана в по-общ смисъл. 

 

След това учените са установили, че онези, които са получили писмата, предлагащи повече контрол, са били по-щедри – те са давали средно 432 долара. От друга страна, тези на които им е изпратеното по-общо писмо са дарявали средно само по 270 долара. Разликата достига средно 1,5 пъти.

 

Това показват, че в бъдеще онези, които провеждат благотворителни кампании, могат да насочат своите искания по начин, който дава възможност на потенциалните донори чувството за по-голям контрол върху това как ще бъдат изразходвани дарените пари. По този начин ще получат повече в замяна.