Полезен справочник: Ето ги цените на услугите на майстори на дограма

2
149
Добави коментар
seoslav
seoslav

Зимата най-важният въпрос е как да оптимизираме разходите за отопление, а състоянието на дограмата е съществен фактор

Услугите на майсторите на дограма са особено търсени през есенно-зимния сезон. Всъщност препоръчително е мерките да бъдат взети няколко месеца преди това, но ако не сте го сторили, сега е моментът да направите оглед на „пробойните“ във вашия дом. Основната ни задача през студените дни е да оптимизираме разходите на отопление. Предвид това трябва да знаем, че състоянието на прозорците е съществен фактор.

Най-често срещаните проблеми и цените на майсторите:

Смяна на обков

За да се подобри устойчивостта на дограмата, трябва да се смени обковът – от едноосов на двуосов. Вторият гарантира много по-плътно и стабилно затваряне на прозорците, което пък осигурява допълнителна изолация на апартамента. При демонтаж на стария и смяна на новия, един майстор би поискал сумата от 20-40 лева за брой. За балконската врата тя може да скочи до около 50 лева.

Нов стъклопакет

Каквато и повреда да настъпи в стъклопакета, намесата на майстор е абсолютно наложителна. На място специалистът ще направи оглед, ще вземе нужните размери и ще поръча нов, после предстои и монтирането. За цялата дейност цената може да възлезе до около 100 лева с поставянето, в зависимост от размера на стъклопакета.

Дребни корекции

Понякога прозорецът се измята, а балконската врата се оказва със счупена панта. Това са сравнително дребни корекции, които обаче отново изискват подмяна и ремонт. Опитните работници в бранша няма да се затруднят и ще намерят бързо решение на възникналите проблеми от това естество. А тяхната стойност според вида им бива:

Подмяна на панта – до 10 лева на брой за прозорец, до 30 лева за балконска врата;
Нов автомат, когато механизмът на стария е счупен и затварянето е невъзможно – 30-40 лева;
Ако автоматът е долен, ще са ви необходими повече средства – до 50 лева;
Поставяне на електрически насрещник (предимно за обществени сгради) – поне 120 лева за брой.

Реглаж

С времето дограмата остарява и започва по-трудно да се отваря или затваря. Тогава е важно да бъде регулирана, което може да отложи за следващ период подмяната на обкова например. Ако трябва да се подложат на реглаж горните или долните панти, ще трябва да платите средно от 20-35 лева за брой. За балконска врата стойността е около 30-40 лева.

Смяната на елементи като брави и патрони обикновено не излиза повече от 5-10 лева за брой.

Накрая не пропускайте да предвидите в бюджета и таксата за посещение от страна на майстора, която може и да липсва, но може и да е до около 20 лева.

 

Автор:

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Полезен справочник: Ето ги цените на услугите на майстори на дограма, 5.0 out of 5 based on 1 rating