Българското образование умря

14
400
Добави коментар
versai
versai

Това, което става с българското образование, е ужасяващо. Едно е да го четеш в интернет, съвсем друго да видиш с очите си реалните резултати. Попадала съм на много статии и все си мислех, че са преувеличени или поне така се надявах. Ами не, никак не са преувеличени. Даже не показват истинските размери на пораженията.

Имам приятел, който от години ми досажда и упорито отказва да разбере, че с женени мъже не се хващам. Понякога приемам да пием кафе и в един такъв случай той ми разказа за дъщеря си. Била трета по успех от три паралелки. Останах доста изненадана, защото познавам момичето и съм я чувала да пита дали Варшава е град или държава. Като разбра, че е град, попита в коя държава се намира. Преди време се смееха за същото на черната Златка. Тогава беше смешно, понеже мислехме, че е уникално. Днес обаче е тенденция.

Докато пиехме кафе с приятеля, въпросната дъщеря звънна по телефона. Незнайно защо баща й реши да се прави на интересен и включи спийкъра. Много скоро съжали, тъй като вместо нещо хубаво дъщерята съобщи, че е успяла да се пребори за четворка по математика. Да се пребори не за шестица, а за четворка! Това е плашещо. На всичкото отгоре го каза еуфорично, сякаш е извършила подвиг. Баща й още не се бе съвзел от шока, когато тя, хилейки се като напушена, добави че учителката я похвалила: знаела си възможностите и не се натискала за повече като други, които искали шестица, а не знаели и за тройка.

Дожаля ми за приятеля, защото ако аз имах такава дъщеря, бих се гръмнала. Неговото настроение видимо помръкна, поради което набързо приключихме с кафето и всеки си хвана пътя. Дано му държи влага по-дълго време и да не ми досажда с неговите покани за срещи.

Вечерта се сетих за случката и се запитах какво става с хората, които днес са ученици. Ако третата по успех от три паралелки не знае дали Варшава е град или държава, сами разбирате колко задръстени са останалите. Уж казват, че интернет давал повече възможности за трупане на знания. Дава, но трябва някой да ги използва. Кой го направи? Кой превърна децата в зомбита, за които общуването се изразява единствено в емотикони по глупав и безсмислен чат? Всичко това е много тъжно и последствията ще са страшно неприятни.

Преди време пуснах

Лудостта явно е повсеместна и приема все по-заплашителни размери.

Ако се интересувате от мода