Официално: НИМХ вече е част от Министерството на образованието

1
152
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

След повече от половин година на протести и преговори, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) вече е част от Министерството на образованието и науката. Считано от 1-ви януари 2019-а година, “прогнозата за времето” напусна БАН и вече функционира под ръководството на просветното ведомство.

”Осигурени са средства за функционирането на НИМХ”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института. По думите му, институтът продължава да работи в целия си обем от дейности.

Вълчев припомни, че институтът извършва денонощни наблюдения и изследвания и това предполага да бъдат осигурени средства от страна на държавата за тази дейност. Той добави, че е налице по-добро финансиране с бюджета за тази година и се надява, както това да продължи и в следващите години, така и да се почувства от работещите в института. 

Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов поздрави сътрудниците при първото събиране извън структурата на БАН. Проф. Нинов допълни, че НИМХ има готовност да си сътрудничи с другите институти на БАН. Над 700 са работещите в института и само 12 от тях са останали към Академията.

Вълчев каза още, че единствените неизяснени въпроси при отделянето на НИМХ от БАН са свързани с няколко имота или части от имоти. Според министъра, до следващата седмица ще се постигне решение и в тази посока.

”Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, и дали ще се разделя. Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да изясни спорните въпроси”, обясни просветният министър.

Припомняме Ви, че миналата пролет експертите от НИМХ обявиха протестна готовност заради “системно недофинансиране и несправедливо разпределение на бюджета на БАН”. Метеоролозите поискаха да бъдат отделени от Академията, тъй като в противен случай не можели да продължат да издържат дейността си, която е от национално значение.

Преговорите отнеха месеци, като част от тях преминаха под медиацията на Министерски съвет.