ЕС разреши на Coca-Cola да купи Costa Coffee :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
159
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейската комисия обяви днес, че е разрешила продажбата на веригата Costa Coffee на американския производител на напитки Coca-Cola от британския собственик на ресторанти и хотели Whitbread Plc.

„Комисията стигна до заключението, че предложеното придобиване няма да създаде опасения за конкуренцията, тъй като компаниите не продават едни и същи продукти и връзките между техните дейности са ограничени“, се казва в изявление на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Припомняме, че през август 2018 г. Coca-Cola обяви, че е постигнала споразумение с британската компания Whitbread да купи веригата кафенета Costa. Сделката е на стойност 5.1 млрд. долара.

При обявяването на сделката главният изпълнителен директор на Coca-Cola Джеймс Куинси коментира, че поглъщането е по-скоро за осигуряване на достъп до много от продуктите на Costa – като например техните вендинг машини за кафене, щандовете с готови продукти, студеното кафе, готово за пиене веднага, – отколкото за използване на ресторантите на веригата. „Това е стратегия за кафе, а не за продажби на дребно“, каза той.