Татко каза, че ще пусне е-винетки, ама друг път

1
143
Добави коментар
manuel.momchilov
manuel.momchilov

Електронните винетки, вече всички чухме за тях. Голямо хвалене беше с тази „иновационна“ идея, която обаче, се оказа, че създава повече хаос, отколкото улеснение.

Е-винетките бяха въведени от 1-ви януари, като около седмица по-рано заработи и сайта, от който могат да бъдат закупени bgtoll.bg, но за толкова време държавата (както винаги) не успя да завърши нещата до край и по-скоро си останахме само с хваленето на и цялата идея за е-винетки се оказа трагикомедия. То не бяха прекъсвания на сайта, грешки в конвертирането от стикер към е-винетка и други подобни проблеми.

След пускането на електроните винетки се оказа, че голям проблем са и терминалите за дигитална покупка по граничните пунктове и бензиностанциите, а там където ги има те не работят.

В това „улеснение“ за правителството се оказа, че има хора, които два пъти са заплатили „евтините“ винетки, които грам не отговорят на състоянието на любимите на премиера пътища и магистрали. Други хора казват, че системата невинаги отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Трети пък не са получили съобщение за направената покупка на посочения електронен адрес и т.н. Всички тези проблеми излязоха наяве от репортерски проверки на националните телевизии.

Проблемите не свършват до тук. Друг проблем се оказа, че операцията по закупуване на винетка започва на български, но трябва да бъде финализирана на английски език, което затруднява потребителите.

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов написа във Фейсбук, че приложението за мобилни устройства за закупуване на електронни винетки изисква декларация, че на посочен имейл ще бъдат връчвани актове за административни нарушения, наказателни постановления и електронни фишове. Според него тази декларация не съответства на законите и не поражда правни последици, защото винетка може да бъде закупена не само от собственика или ползвателя на автомобила, а и от всяко друго лице.

И след цялата тази простотия АПИ капитулира и шофьорите може да се движат без винетки до 15 януари. Заради проблемите с новата електронна система за таксуване, няма да има глоби. Това обяви Антон Антонов, шеф на “Национално ТОЛ Управление”.