Общината: Тенденцията в Бургас е за устойчиво нарастване на населението

1
99
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

През годините от 2006-та до 2018-та населението на община Бургас нараства устойчиво. Това показват данните на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, цитирани от пресцентъра на Община Бургас.

Данните, представени графично, са публикувани на страницата на ГРАО в интернет. Според техните статистики, към 15-и декември 2018-а година по постоянен адрес на територията на Община Бургас са живели 233 809 души. По настоящ адрес тук са били регистрирани 220 292 човека. 226 842 са регистрираните по постоянен адрес жители на град Бургас, а 212 888 са посочили града като свой дом по настоящ адрес.

”Реално населението на Бургас е по-голямо. Извън статистиката остават хиляди хора, предимно млади жени и мъже, които работят тук, наели са квартира или скоро са си закупили жилище, но адресната им регистрация е в друго населено място. Според наблюденията на Общината, част от тях влизат в нея (статистиката) в случаите, когато им се роди дете и достигне възраст над 2 годинки. Причината – при точкуването за ясла и детска градина в Бургас, голямо значение за приема има дали си адресно регистриран в близост до желаното заведение”, отчитат от Общината.

Статистиката показва още една тенденция. Според нея през последните години устойчиво расте и броят на чуждите граждани, продължително пребиваващи и постоянно живеещи в Бургас. Повечето от тях са граждани на Европейския съюз, Руската федерация, Украйна и др.

По данни за РЗ “Миграция” към ОД на МВР – Бургас, за 2018 година в Бургас има близо 3000 продължително пребиваващи и 2000 временно пребиваващи чужди граждани, които плащат данъци, ползват инфраструктурата и услугите на Общината.

Тук живеят много граждани от държави – членки на Европейския съюз, които не са длъжни да си правят регистрация. Голям е и броят на рускоговорящите нови бургазлии, вече сдобили се с български паспорти.