Български имена с международно звучене са били на мода сред родителите през 2018-а

1
163
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Виктория и Георги – две традиционни български имена – са най-предпочитаните за родените през 2018-а деца. Това показват предварителните данни за Имената в България през миналата година. 674 от момиченцата са получили името Виктория, а Георги са кръстени 976 от родените през 2018-а момченца.

Тенденцията през последното десетилетие е родителите да се спират най-вече на универсални имена, които са утвърдени у нас, но звучат достатъчно разбираемо и в чужбина. В топ 3 на предпочитаните от родителите женски имена за миналата година влизат и Мария (591 бебета) и Никол (586 новородени). Сред най-разпространените мъжки имена пък са Александър (930) и Мартин (748).

Сред по-разпространените са още София, Рая, Александра, Дария, Габриела, Симона и Йоана. От челната десетка преди десетилетие отпаднаха Теодора и Гергана. Това име са получили съответно 282 и 225 момиченца.

Колкото до момченцата, миналата година са били популярни и Борис, Никола, Димитър, Даниел, Калоян, Иван и Теодор. Едно от най-популярните имена преди 10 години – Николай, изпадна от топ 10 с 478 бебета. Виктор и Кристиян също изпадат от челната класация.

Най-разпространените имена в България като цяло са Мария и Георги. Най-популярните фамилии пък са Иванова и Иванов.