Tежка хакерска атака срещу политици

1
131
Добави коментар
stivi56
stivi56

Хакери са публикували онлайн множество данни на германски политици, вкл.телефонни номера, адреси и банкова информация. От атаката са засегнати всички политически фракции, с изключение на „Алтернатива за Германия“.

 

 

 

 

 

Радио Берлин Бранденбург (rbb) беше първата медия, която информира за масовото публикуване на лични данни от смартфони, частни чатове, адреси на политици, както и на вътрешнопартийни документи. Федералната министърка на правосъдието Катарина Барлей заяви, че това е „изключително тежка хакерска атака“. Данните са публикувани в акаунт в Туитър, който дълго време е останал неоткрит.

 

 

От хакерската атака са засегнати политици от всички представени в Бундестага партии с изключение на „Алтернатива за Германия“. Вестник „Билд“ пише, че сред засегнатите от атаката е и федералната канцлерка Ангела Меркел. Публикувани са между другото един факс-номер, един мейл-адрес и много писма от и до канцлерката Меркел. Засега не е ясно колко чувствителни са тези данни. Говори се, че сред публикуваните данни има и информации за кредитните карти на някои политици. Според вестник „Билд“, хакерите са успели да попаднат на много чувствителни данни при председателя на Зелените Роберт Хабек, генералния секретар на ГСДП Ларс Клингбайл и бившия председател на ГСДП Зигмар Габриел.

„Искат да навредят на демокрацията“

Катарина Барлей допълва, че „хакерите целят да разклатят доверието в нашата демокрация и нейните институции“. Тя настоява за бързо разкриване на извършителите на атаката, както и за изясняване на евентуалните политически мотиви за нея. Все още не е ясно кой носи отговорността за хакерската атака и с каква цел са публикувани данните в интернет. Подборът на публикуваните документи изглежда хаотичен и по-скоро случаен. Сред публикуваните данни има номера на мобилни телефони, но и кандидатури от партийни конгреси. Фракциите в Бундестага вземат насериозно хакерската атака. Още в четвъртък вечерта партиите започнаха да проверяват ситуацията.

 

 

Катарина Барлей: „Хакерите искат да навредят на демокрацията“

 

Представители на отделните фракции ще направят изявления по-късно. Освен политици от почти всички фракции в Бундестага, жертва на хакерската атака са също така регионални политици и хора на изкуството. Радио Берлин Бранденбург съобщава, че след първоначалния прочит сред публикуваните данни не са открити някакви щекотливи политически документи. Вредите от хакерската атака обаче се големи, дори и само поради публикуването на много лични данни.

Хакерската атака е извършена още преди Коледа

Според rbb, собственикът на акаунта, от който са разпространени данните чрез Туитър, описвал себе си с понятия от рода на „проверяващ сигурността“, „артист“ и „шегаджия“. Той твърди, че се намирал в Хамбург. Изтеклите информации са били разпространени още преди Коледа в един вид предколеден календар, но са били открити едва в четвъртък вечерта.