Неолитно селище

1
170
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Историческият комплекс Неолитно селище е част от Историческия парк край Варна. В селището може да видите неолитна къща от времето 6000 – 4000 г. пр. н е., наколна халколитна къща 4000 – 3000 г. пр. н. е., богата изложба от тракийски златни и сребърни съкровища, оръжия, колесници, керамика, монети и фигури на тракийски воини, както и възстановка на стенописите на Александровската гробница.

Неолитно селище

Неолитът, или новокаменната епоха, е последният период от каменната. По нашите земи тя е в рамките от 6000 до 4000 г. пр.н.е. Характеризира се с откриването и разпространението на земеделието. Тогава също металните инструменти заменят каменните, поставено е началото на уседналия живот и наличието на земеделска дейност при отделните човешки общества. Разширява се отглеждането на културни растения и опитомяването на животни и се осъществява преходът от лов и събирателство (номадски начин на живот) към земеделие и уседнал начин на живот.

Керамични съдове от Неолитно селище

Халколитът, или каменно-медната епоха, е свързана с откриването на медта – първият обработваем метал. Простира се в периода 4000 – 3000 г. пр. н. е. В това време се разпространяват медните оръдия на труда, които са по-качествени и по-удобни от каменните. Откриват се също златото и калая. Започва обособяването на йерархична обществена система и се наблюдава по-ясно разделение на труда. Българска и варненска гордост е откриването във Варненския халколитен некропол на най-старото обработено злато в света.

Златни съкровища

Според различни автори, епохата на траките обхваща периода от второто хилядолетие пр. н. е. до 5 век от н. е. Първото най-голямо държавно обединение е Одриското царство, създадено от Терес I в началото на 5 век пр. н. е.

Последвайте връзките по-долу и разгледайте албумите:

Неолитно селище керамика

Златни съкровища реплики

Тракийски воини

Ако в процеса на четенето у вас са възникнали някакви въпроси, използвайте начините за връзка и не се колебайте да ги зададете.

За връзка