Лиляна Павлова ще води евролистата на ГЕРБ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
179
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще води листата на ГЕРБ за евроизборите, коментира се в средите на управляващата партия.

Втора се очаква да бъде бившата екоминистърка Ивелина Василева, трета еврокомисарят Мария Габриел, а четвърти Андрей Ковачев, който е лидер на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП в Страсбург. Пета ще е Ева Майдел. Останалите досегашни евродепутати Емил Радев, Андрей Новаков и Асим Адемов отиват по-назад в листата.

В момента се води битка за първите места в листата на ГЕРБ. Мария Габриел е считана за близка до председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, а Лиляна Павлова – до премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

ГЕРБ се цели за 6-7 евродепутати на изборите през май тази година.

Ако ГЕРБ спечели и има възможността да излъчи еврокомисар, най-вероятно това ще бъде Лиляна Павлова. Мария Габриел ще отпадне въпреки, че тя има сериозно лоби в ЕНП. Да остане евродепутат, от ЕНП натискат и за Андрей Ковачев. Той е близък приятел с Манфред Вебер, който беше номиниран от ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Ева Майдел също е от това обкръжение връзкари.

Габриел и Майдел имат изключително силни позиции в Брюксел.

Мария Габриел е родена в Гоце Делчев, но е отраснала в Хаджидимово. Преди пет години Мария Габриел, тогава още с моминското си фамилно име Неделчева, се омъжи за французина Франсоа Габриел от вътрешния кръг на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, а днес – член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Председателят на ЕНП Жозеф Дол кумува на сватбата на Неделчева и Габриел в София през 2012 година. Франсоа и Мария Габриел имат един син Жан-Едуар, роден през 2015 г.

Мария Иванова Габриел е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия от 2009 г. От 2012 г. е зам.-председател на ЕНП Жени, както и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. От 2014 г. е ръководител на българската делегация в групата.

Ева Майдел, по майчина линя е с дупнешки корени.

От началото на 2017 г. българската евродепутатка от ГЕРБ Ева Паунова носи фамилията Майдел, защото се омъжва за приятеля си австрийския адвокат Никлас Майдел. Той е един от 28-те най-влиятелни политици в Европа според класация на “Политико”. Двамата се запознават в Брюксел на вечеря, организирана от братовчед на младоженеца. И Ева, и Никлас работят главно в Брюксел имат и един син.