Тереза Мей: Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари

1
240
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британският премиер Тереза Мей разсея съмненията, че ще отложи за пореден път парламентарния вот за споразумението с ЕС за Брекзит. Пред BBC тя предупреди, че ако това не стане, Великобритания ще се сблъска с непредвидими трудности.

Най-новите социологически допитвания сочат, че повечето британци искат да останат в ЕС, а въпросът да има или да няма Брекзит – да се реши с нов референдум, а не от парламента.

Тереза Мей заяви категорично в шоуто на Андрю Мар, че Камарата на общините ще се произнесе по постигнатата от нея сделка за Брекзит през седмицата след 14 януари. От думите ѝ обаче стана ясно, че та продължава да не е сигурна дали ще получи необходимото мнозинство.

Това означава хаотичен Брекзит без споразумение, който е предпочитан вариант от голяма част от управляващите консерватори и от осигуряващите мнозинството и в Камарата на общините северноирландски националисти. Затова Мей е приготвила предложения за мерки, които ще представи през започващата утре седмица.

41% от британците искат окончателното решение да има или да няма Брекзит да бъде взето пряко от народа, а 36 на сто – от парламента, сочи допитване на YouGov. Според него, ако сега се проведе втори референдум – Брекзит ще бъде отхвърлен с 54 срещу 46 на сто от гласовете. Тереза Мей е обаче против такъв вариант, както и срещу удължаване на процедурата по напускането на съюза.

Опозицията, или поне ръководството й, също не подкрепя втори референдум. Допитването на YouGov обаче сочи, че 75% от членската маса на Лейбъристката партия настоява лидерът Джереми Корбин да поеме именно такъв курс.