Франция готви нов закон за протестите

1
113
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Франция готви нов закон за протестите. Повод за предлаганите промени е ескалиращото напрежение по време на демонстрациите на т.нар. ”Жълти жилетки”. Премиерът Едуар Филипе съобщи, че правителството планира да криминализира участието в нерегламентирани протести, предава “France24”.

Под ножа ще попаднат и участниците в масови протести, които се явяват със скрити лица – маски, шалове и др. Обмисля се и налагането на сходни наказания, спрямо големите размирници, каквито от години се налагат на футболните хулигани, а именно забрана за посещение на определени публични места. Нарушителите, които нанасят щети на публично или частно имущество, също ще бъдат преследвани и ще трябва да заплащат за отстраняването на щетите.

Припомняме Ви, че демонстрациите на “Жълтите жилетки” стартираха като мирни протести през есента на 2018-а година. През последните седмици обаче те прераснаха в сериозни размирици. През последния уикенд, например, демонстрантите използваха строителна техника, за да разбият вратите на правителствената сграда. Протестиращи биха и полицаи.