10 съвета как да влезете във форма след празниците

2
183
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Обичате Коледните и новогодишните празници, нали? Да, и ние също! Това е прекрасното време от годината, когато всички се събираме около празничната трапеза и често се отдаваме на „заслужено“ лентяйство. За съжаление обаче празниците могат да окажат влияние върху здравето и телата ни, особено ако не внимаваме. А да забележиш след еуфорията в края на годината, че си с с пет килограма по-тежък от нормалното, че си с намалена енергия и се чувстваш отпуснат и натежал, не е никак забавно.

Затова ще ви предложим няколко идеи, които, ако спазвате стриктно след края на празниците, биха ви помогнали да възвърнете формата си. И така, започваме с нашите 10 съвета как да влезете във форма след празниците:

1. Всеки ден си правете зелен шейк или сок

Ако искате да изглеждате и да се чувствате по-здрави, зелените шейкове и сокове са тези, които буквално биха „наводнили“ организма ви с полезни хранителни вещества и които ще ви доставят енергия изключително бързо. Те също са чудесен начин да обуздаете апетита си след храненето на обилните празнични трапези.

2. Консумирайте храни, богати на фибри

Връщането на нашата храносмилателна система в нормален рутъм след празниците е от съществено значение. Необходими са ни както разтворими, така и неразтворими фибри, а и двата типа можем да получим от растителните храни. Разтворимите фибри абсорбират течностите, а важни източници на такива фибри са овес, чиа и ленени семена, боб и горски плодове. Неразтворимите фибри, които помагат за пренасянето на лошите вешества през хранослилателната система и изхвърлянето им от организма, се съдържат в кафявия ориз, пшеницата и зеленчуците.

3. Хидратирайте организма си и изхвърлете токсините

Знаем, че необходимността от хидратиране на организма не е новина за никого, но го повтаряме, защото това правило е изключително важно. Изхвърлете токсините от тялото си и му помогнете да се освободи от допълнителното тегло, натрупано по време на празниците, като поемате много вода. Поне по литър и половина на ден.

Много добре би ви се отразило, ако започнете да посещавате парна баня. Това ще ви помогне да изхвърлите токсините по-бързо и лесно и да започнете да „топите“ натрупаните през празниците излишни колограми.

4. Вземете си почивка от хранене за минимум 12 часа всеки ден

Това означава да си осигурите 12 часа на денонощие без никаква храна. Макар и да звучи малко стряскащо, на практика това правило лесно може да бъде изпълнено, ако вечеряте например в 7 ч. вечерта и закусвате в 7 ч. сутринта. Спазвайте този режим поне една седмица. По този начин ще освободите организма си от необходимостта да обработи храната в храносмилателния тракт, докато спите, и ще му осигурите пълна почивка след натоварените вечери край празничната трапеза. Така че „затворете“ кухнята за през нощта и помнете, че „услугата“ не е налична след 7 вечерта. Само след седмица ще видите, че нощното хранене е навик, който бързо ще отстъпи, ако сте достатъчно твърди в намеренията си.

И помнете – златното правило е да правите най-големите си хранения в началото на деня. Това ще подпомогне метаболизма ви да изгори поетите калории, преди да легнете да спите.

Освободите хладилника от остатъците от храна. Защо да изпитвате ненужно волята си? Ако в хладилника ви има остатъци от предишни вечери или обяди, отървете се от тях. Не мислете, просто го направете! Да, това е малко краен, но пък в същото време много ефективен начин да предотвратите преяждането.

5. Забравете за алокохола

Въздържането от алкохол не само че ще намали калориите, които поемате, но и ще засили волята ви да устоявате на забранените храни. Както знаете, алокохолът засилва глада, така че това е един чудесен начин да регулирате глада си.

6. Не забравяйте скъпоценния сън

Обикновено сънят не е толкова пълноценен, ако не сте в собственото си легло. А по празниците често се случва да гостуваме на роднини или приятели или да изкараме няколко дни на хотел. Късното хранене и алкохолът и лягането в малките часове на деня също пречат да постигнем дълбокия, лечебен сън, от който се нуждае нашето тяло. Затова добавете малко повече сън всяка нощ, за да започнете да наваксвате тези загубени часове. И помнете, че оптималното време за сън е между 7 и 9 часа на нощ.

Всекидневното движение трябва да бъде ваша основна цел. Ходете поне по половин час дневно и си поставете това като основна задача. За целта можете да ползвате приложение на своя смартфон за отчитане на изминатото разстояние и времето, което сте били в движение. Това ще ви даде нагледна картина на двигателната ви активност на дневна база.

Добра идея е да си намерите приятел за разходки. Дори и това да е вашето куче, ще знаете, че то ви очаква в предварително планираното време, за да направите задължителната си дневна разходка в парка или да потичате заедно из квартала.

8. Заложете на спортните тренировки

Тренировката във фитнеса е много ценна за възвръщане на вашата форма. Отделяйте време да поспортувате в залата, а за да си осигурите редовно посещение на фитнеса, вземете си месечна карта. Така ще се чувствате по-ангажирани с редовните си спортни занимания.

Ако пък сте фен на плуването, няма нищо по-хубаво от това да увеличите посещенията си на басейна. Ще се почувствате хем освежение от допира на водата, хем удовлетворени, че правите нещо полезно за себе си, за своето здраве и хубава фигура.

Изберете си голямо събитие в близко бъдеще – било то събиране на роднини или приятели, или пък предстоящ рожден ден, и си поставете като цел да намалите теглото си и да влезете във форма до тази дата. Или изберете масово спортно събитие, в което да участвате, и започнете да тренирате за него. Няма нищо по-мотивиращо от поставянето на подобна цел и стремежът да я постигнете.

10. Поддържайте мотивацията си

За да пазите мотивацията си жива, правете си подаръци. Например, ако си обещаете да се възнаградите с нещо хубаво, в случай че продължавате да спазвате плана си да влезете във форма, това ще ви мотивира и ще поддържа интереса ви. Наградете се с релаксиращ масаж, които да поглези сетивата и ума ви, или с нова дреха, която да подчертава стройната ви фигура, и ще забележите какъв огромен ефект ще има тази стъпка върху вашето желание да се погрижите за своята физическа форма.

И един финален съвет от нас. Не скачайте директно върху кантара след празниците. Дайте си няколко дни, за да приложите стратегиите от по-горе, и ще видите, че не само ще се почувствате по-добре (ако не харесвате това, което кантарът ви показва), но вероятно няма да е толкова лошо, колкото си мислите.

И не забравяйте, че връщането към старите полезни навици често е дори по-трудно, отколкото започването на съвсем нов режим на хранене, движение и спорт. Затова просто положете усилия и го направете!

Последни публикации в блога