Йоана Буковска издига театъра до ново ниво

1
119
Добави коментар
svetla58
svetla58

„ПРОМЕНЯНЕ“
[моно-спектакъл на Йоана Буковска – Давидова]

Интерактивен театрален проект по книгата „Промяна“ на актрисата Лив Улман.

Средства и методология
Проектът „Променяне“ е интерактивен спектакъл, който ще експериментира с възможността за допълване на театралната условност чрез елементи от Добавената и Виртуалната реалност, които ще влязат в интеракция през личните смартфони на зрителите.

Идеята и целта на наслагването на елементи в реално време – като обстановка, ситуации, локации и сюжетни партньори, с помощта на лични, биографични снимки, части от филмите на Бергман и Улман, както и анимирани обекти с 2D и 3D образи върху плоскостта на живото изпълнение и присъствие на актрисата от сцената, е да се роди една трета реалност на споделено персонално преживяване във въображението на публиката.

Светът на Лив Улман представен в „Променяне“ е цветен, по детски възторжен и заразителен с емоциите, които събужда у всички нас. Но освен чрез емоционалното си ангажиране от сюжета на драматизацията, зрителят ще има директно участие в интерактивното създаване на спектакъла чрез личния си смартфон и специално разработените софтуерни продукти за представлението, които той ще може да свали от интернет-платформи под формата на апликация, когато си закупи билет за постановката.

Спектакълът „Променяне“ ще започва с анонса: “Моля включете мобилните си телефони, представлението започва!“. Така, вечният враг на актьора в зрителната зала – телефонът – който поне веднъж на вечер разрушава имагинерната реалност на театъра, сега се превръща в главен партньор и съучастник.

Така чрез смартфоните се изграждат допълнителни реалности, различни плоскости на зрителската гледна точка, които се наслагват върху реалната среда на сцената, към която ще се прибави и звуково-музикалната среда, за да се взривят напълно сетивата, въображението и съпреживяването на всеки отделен зрител в обективно-субективното.
Спектакъл, посветен на 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.