Най-голямото цунами някога? Ново проучване разкрива катастрофалните последствия от астероида, убил динозаврите

1
139
Добави коментар
setlans
setlans

Ново проучване разкрива катастрофалните последствия от астероида, убил динозаврите.

Астероидът, виновник за изчезването на динозаврите, е създал колосално цунами, с вълни високи поне 1,5 километра. Това научаваме от ново проучване на изследователи, създали нова симулация на удара от астероида и последиците от него.

Цунамито, създадено от падането на астероида Чиксулуб, е най-изумителното нещо, което се е случвало, според Моли Рандж, изследовател от Университета в Мичиган, която представи проучването пред Американския геофизичен съюз миналия месец.

„Това трябва да е било едно от най-големите цунамита някога“, казва океанографът Брайън Арбич, който също е помогнал в изследването.

Първата вълна е била с височина от километър, но това е само „първоначалният взрив на водата от удара“, след което водата се връща обратно в кратера, оставен от удара на астероида, което задейства нова масивна вълна.

Ударът от астероида се е усетил в целият вят, с вълни в Атлантическия и Тихия океан, достигащи 14 метра, които нараствали с приближаването си към земята. Мексиканският залив е бил ударен от вълни, достигащи 100 метра височина.

Интересен факт е, че най-голямата вълна, която хората някога са виждали в Южното полукълбо е 24-метровата вълна, която удари Нова Зеландия миналата година.

Много е трудно да си представим такова катастрофално цунами, затова изследователите са го сравнили с цунамито от 2004 г. в Индийския океан. То погуби най-малко 225 хиляди души. Те са открили, че двете цунамита са коренно различни.

„В първите 7 часа на двете цунамита, въздействието на цунамито от Чиксулуб е било от 2500 до 29 000 пъти по-голямо по енергия от цунамито през 2004 година, заяви Рандж.

Последствия

Разбира се, гигантското цунами не е единственото събитие, което се е случило. Астероидът е предизвикал шокови вълни и е изпратил огромно количество горещи скали и прах в атмосферата. Те, втривайки се едни в други, са причинили горски пожари по целия свят и са изгаряли моментално всички живи същества.

Тези частици са покрили атмосферата и са блокирали слънчевите лъчи в продължение на години, убивайки растенията и животните, които са се хранили с тях.

Сетланс / RT