Правителството иска от парламента да разреши преговори със САЩ за изтребител F-16

1
182
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Правителството предложи на парламента да разреши на кабинета да преговаря със САЩ за покупката на нов изтребител F-16.  Това обяви военният министър Красимир Каракачанов след заседанието на МС.

Надяваме се Народното събрание да даде мандат за преговори, добави и министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Канал 3.

Предлага се да се възложи на премиера на България да създаде организация за преговорите при изготвяне на проекта за международен договор от българска страна.

Задължително в преговорния екип да участва министърът на отбраната, икономиката, външните работи и финансите на България, добави Каракачанов.

Каракачанов каза, че предложението е било ясно още на 21 декември. Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител.

Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор, подчерта министърът на отбраната и отбеляза, че това не е изгодно за нашите ВВС.

Надявам се НС да даде мандат за водене на преговори, каза от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Комисията си свърши добре работата, благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС, заяви началникът на отбраната Андрей Боцев. Дано в скоро време се сключи договорът при най-изгодните условия за държавата. Надявам се НС да даде мандат на правителството, за да може да продължи преговорите, каза още Боцев. /БГНЕС