Германски политици станаха жертва на мащабна кибер

1
151
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Личните данни на близо 1000 публични личности, повечето от тях политици (включително канцлера Ангела Меркел), са изтичали в Twitter през целия декември, съобщава The Guardian. Германските служби по сигурността разкриха, че извършителят на мащабната хакерска атака – 20-годишен мъж от областта Хесе – е признал на полицията, че е отговорен за престъплението.

Въпреки че информацията е била публикувана в социалната мрежа в период от близо месец, инцидентът е останал незабелязан. Едва на 3 януари служител от кабинета на Андреа Налес, лидер на лявоцентристката социалдемократическа партия, открил част от изтеклата информация и алармирал властите. Не е изненадващо, че полицията търпи сериозна критика за бавната си реакция, която може да има огромни последици.

Откраднатите данни включват снимки, сканирани паспорти, лични документи, сметки, телефонни контакти и др. Представители на германската агенция за киберсигурност (BSI) изказа предположение, че профилите на жертвите са били хаквани в продължение на няколко години. Според тях информацията е била събирана тайно и е била анализирана.

Twitter профилът, през който са разпространени откраднатите данни, е локализиран в Хамбург и е бил създаден през 2015 г. Местните власти са го блокирали в петък. В момента те работят съвместно с властите в Дъблин, където се намира европейската централа на Twitter. Усилията им са насочени към това разпространението на данните на жертвите да бъде преустановено.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза пред репортери на пресконференция във вторник вечер:

„Лоши пароли е една от причините той да се добере до информацията толкова лесно. Бях шокиран колко прости бяха повечето пароли: „ILoveYou“, „1,2,3“. Цяла плеяда от наистина прости неща.”

Зеехофер предрече, че подобни инциденти ще увеличават честотата си и окуражи всички, които използват интернет да обръщат по-голямо внимание на хигиената си на киберсигурност. Той също така обяви, че германската полиция е в процес на засилване на редиците си. Стотици експерти по киберсигурност ще бъдат наети в близко бъдеще, които заедно с денонощен ИТ екип ще спомогнат превенцията и бързото засичане на онлайн атаки.

Хакерът с псевдоними „G0t“ и „Orbit“ е бил проследен през дигиталните следи, които е оставил в интернет. Той е бил арестуван в неделя, след като следователи са претърсили дома му, който той обитава с родителите си.

Холгер Мюнх, директор на германската федерална полиция каза:

„На база оценката ни досега, вярваме, че той е действал сам. Действията му са подбудени от общо недоволство от политици, журналисти и публични личности, чиито данни е искал да изложи на показ. Това е бил неговият мотив.“

Очевидно хакерът е действал без съучастник, макар че полицията откри криптирана комуникация с 19-годишен младеж, който е знаел за атаката. Тъй като властите не считат, че поведението на хакера е свързано с по-мащабна политическа конспирация, той е бил освободен от арест, под условие, че не напуска къщата на родителите си и продължи да сътрудничи. Всяко от престъпленията, по които предстои да му бъдат повдигнати обвинения, се наказва с тригодишна присъда. Но заради чистото му досие и факта, че ще бъде съден като непълнолетен, най-вероятно хакера ще получи много по-леко наказание.

„Профилът на извършителя беше на типичен за поколението възрастни, които са kinderzimmertäter (престъпници от игрална зала), които няма нужда да прекрачват прага на дома си, за да сеят безредици. От превантивна гледна точка трябва да имаме предвид, че това, което младите хора правят в спалните си, не е задължително да играят“, каза още Мюнх.

Снимка : Pexels