Екипът на Хаябуса 2 планира за 18-ти февруари първото кацане на астероида Рюгу с цел взимане на проби

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

9 януари 2019 г. 19:30 ч. Екипът на японската автоматична междупланетна станция „Хаябуса 2“ оповести, че денят, в който тя трябва да кацне на Рюгу, за да събере проби, е 18-ти февруари. 

Мисията към този момент е изключително успешна – през септември и октомври 2018-та „Хаябуса 2“ успя да освободи на повърхността на астероида два астероидохода на Япония „Минерва 2“ и спускаем апарат на Франция и Германия „Маскот“. Но това бяха вторични цели. Основната задача на „Хаябуса 2“ е събиране на проби от повърхността на Рюгу, които трябва да бъдат доставени на Земята в края на 2020 година. 

Първоначално пробовземането бе планирано за 2018-та година, но бе отложено – не поради технически причини (всичко на борда е нормално), а  поради факта, че Рюгу се оказа много по-скалист от очакваното. Въпреки това екипът смята, че се е подготвил добре и 18-ти февруари може да се окаже добър ден за спускане.

„Хаябуса 2“ ще престои на повърхността на Рюгу само няколко секунди, но през това време цилиндрично устройство ще се протегне и ще изстреля куршум. Роботизираната станция ще събере изхвърлените скални фрагменти, след което ще излети обратно и ще се върне в работна позиция на около 20 км от околностите на астероида. 

„Хаябуса 2“ засне тази снимка на 3-ти октомври 2018 г. по време на спускане към повърхността на Рюгу. Вижда се сянката на космическия апарат. Photo credit : JAXA