НЗОК е осъдена да заплати рекордно обезщететие

1
142
Добави коментар
stupid
stupid

Софийския градски съд осъди НЗОК да заплати на болница Токуда рекордно обезщетение за извършена надлимитна дейност през 2015 година. Делото за отказ да се финансира лечение започва още преди две години, съобщи адвокат Христина Николова към Центъра за защита на правата в здравеопазването.

НЗОК се е противопоставила на иска с два аргумента. Единият, че касата има задължение по договор да плати само до определения лимити и другият, че болницата не е предоставила в посочените в договора срокове фактура и спецификация за надлимитната дейност.

Имаме отменен отказ, като незаконосъобразен, на директора на Софийската здравна каса. Всеки пострадал от такъв незаконосъобразен акт на административен орган, има възможност да потърси обезщетение, ако му са причинени някакви вреди, казва адвокат Христина Николова към Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Съдът смята, че при положение, че за здравнонеосигурените лица достъпът до здравна помощ е гарантиран при все, че не участват в нормативно предписания механизъм за формиране на целевия фонд, няма причина от тази възможност да бъдат лишени здравноосигурените лица, чиято нужда се е проявила след изчерпване на целево предписаните средства.

Следователно, както законът, така и договорът между страните еднозначно отдават приоритет на интересите на здравноосигурените лица спрямо утвърдения финансов план. Ето защо дори да се приеме, че ищецът е пренебрегнал реално съществуваща възможност за планов прием, това неизпълнение не е в състояние да го лиши от договореното възнаграждение за удовлетворения интерес на ползващите се от договора трети лица.

Съдът присъжда обезщетение в размер на 2 576 330,00 лв.– възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ и 671 178,04 лв. – лихви за забава, 362 289,60 лв. – цена на вложени медицински изделия и 95 062,32 лв. – лихви за забава

НЗОК е осъдена да заплати също и 148 154,36 лв., разноски в производството пред Софийски градски съд.