Какво е fork и предстоящият Hard Fork на Етериум

1
178
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Ethereum Hard Fork

Има много объркване около предстоящият hard fork на ЕТЕРИУМ. Eто малко светлина върху това, което се случва.

Какво е fork?

Блокчейн-a е по дефиниция непрекъснато нарастваща верига от “блокове”, които съдържат данни. Всеки участник в мрежата трябва да даде съгласие по общ набор от правила, за да постигне консенсус. Това води до верига от проверени данни, за които всички са съгласни, че са верни.

Fork-a е разделяне на блокчейн на две вериги чрез разделяне в консенсус (ако двама миньори открият блок по едно и също време) или чрез промяна в основните правила на протокола. 
Първият вид fork не е важен, защото ще се разреши много бързо, когато следващият блок е прикрепен към една от конкуриращите се вериги, която след това се превръща в “най-дългата верига” и обезсилва другата.
Промяната в правилата на протокола е за постоянно и има два вида:

Soft Fork

Ъпгрейд в протокола, който е съвместим с по-старите версии. Мнозинство на участниците не е необходимо и всеки участник в мрежата, който не е ъпгрейднал към новия софтуер, все още може да оперира в мрежата. Soft fork-a не води до създаването на нов дигитален актив или криптовалута!

Hard Fork

Ъпгрейд в протокола, който не е съвместим с по-старите версии. Всеки участник трябва да премине към новия софтуер, за да продължи да оперира в рамките на мрежата. Ако има хора, които подкрепят протокола на малцинството, то изоставеният протокол продължава да живее като отделна верига, например Ethereum Classic, която е родена чрез hard fork на протокола Ethereum. Друг пример е създаването на Bitcoin Cash, който бе “спорен hard fork”. Това се случва, когато общността не е съгласна с бъдещето на блокчейн-а. За всяка промяна на протокола е необходимо мнозинство гласове на участниците. Ако една група иска да промени нещо на протоколно ниво, но не получи мнозинството от гласовете, те могат да разделят веригата, за да създадат различен блокчейн.
Забележка: не всeки hard fork води до създаването на нов дигитален актив или криптовалута!

 

Предстоящият Hard Fork на Ethereum

 

Предстоящият hard fork е съвместно наречен “планиран hard fork”, което означава, че е планиран протоколен ъпгрейд в road map-a на проекта от самото начало. Fork-a идва на блок # 7080000 на ~16ти Януари 2019 г и ще активира Constantinople, което е ключов момент в road map-a на Ethereum. Ъпгрейдът идва с няколко подобрения като оптимизиране на state каналите, забавяне на Difficultly Time Bomb, намаляване на майнинг възнаграждението от 3 ETH на 2 ЕTH на блок, нови операционни кодове и пр. Ъпгрейда на протокола се поддържа от по-голямата част от разработчиците, миньорите и потребителите на Ethereum. Constantinople е безспорeн hard fork. Това означава, че изоставената верига ще умре незабавно.
Тoзи fork не води до създаването на нов цифров актив или криптовалута!

 

Ethereum Nova и други измами

Това, което се случва в момента, е, че няколко злонамерени “играчи” използват това объркване за измамни цели. Един от тези проекти се нарича “Ethereum Nova” и е предназначен да улови вашите лични ключове и да ви открадне ETH.

Забележка: Ако държите ETH или ERC20-токени, не е необходимо да правите нищо за hard fork-a.

Протоколът ще бъде ъпгрейдван автоматично и собствеността ви е в безопасност. Не позволявайте на никого да ви подвежда да предоставяте личните си ключове/пароли!

 

Автор – Алекс Андонов 

Фейсбук група – “Крипто трейдъри”

 

 

Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Related