Спрягат името на Ирина Бокова за водач на евролистата на БСП

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Изненада готви соцлидерката Корнелия Нинова за евроизборите напролет. Въпреки, че напоследък се говори, че най-вероятно червената листа ще бъде поведена от Елена Йончева в средите на БСП се говори за нов играч, като водач на евролистата се спряга името на Ирина Бокова, научи „Скандал“.

Според стратези вляво с нея може да бъде постигнат ефектът “Радев” – на разширяване на ветрилото на подкрепата за БСП от среди извън партията. Така червените ще гонят по-добър резултат от досегашните си 4 евродепутатски места.

Ако БСП спечели изборите и има възможността да излъчи еврокомисар, най-вероятно това ще е Ирина Бокова, която ще се цели в добър и престижен ресор в ЕК.

Според други източници, сочената за водач на листата на БСП за евроизборите Ирина Бокова е отрязала лидерката Корнелия Нинова.

Спряганата също за водач на евролистата на БСП Елена Йончева има и превърженици и опоненти в средите на партията. Журналистката е признат международник, владее езици и е изключително подходяща за работа в Брюксел. Изборът на Йончева може да се оправдае, че тя се превръна в острие на БСП срещу ГЕРБ, а с такъв водач за евровота Нинова нанася удар и вътре в партията си и то срещу Сергей Станишев, с който Йончева живя дълги години.

За влизане в евролистата се готви и Деница Златева. Тя е зам.-председател на партията, в ръководството е на Жени ПЕС и доказа лоялността си към лидерката, като отказа на премиера Бойко Борисов да стане министър в кабинета му. Златева владее 4 езика и е добре позната в Европа.

Всички шансове да остане евродепутат има и Петър Курумбашев. Той влезе в ЕП след избора на Илияна Йотова за вицепрезидент и изкара само половин мандат.

За феномена 15/15 Момчил Неков също се говори, че ще е в евролистата, но със сигурност няма да е и в първите 5 места. Други не изключват варианта той въобще да не влезе в лисата, тъй като той не се е ошлайфайл като политик, а и изказванията и коментарите, които прави са доста повърхностни.

Още много сериозни имена вляво се спрягат за кандидати. Сред тях са тези на депутатите Крум Зарков, Стоян Мирчев, Александър Симов, Антон Кутев, Тома Томов, лидера на БСП – София, Калоян Паргов.

Сегашният евродепутат Георги Пирински със сигурност няма да е в листата, но лобира за място за дъщеря си Ана, която е член на НС на БСП.

Борбата в БСП предстои и тя е свързана и с положението на Сергей Станишев. Като председател на ПЕС неговата липса в евролистата ще е странно.  Не е ясно дали той ще се примири да не е водач, а да бъде втори или трети.  

Евроизборите са много важни за страната. Ако БСП спечели в тях, а ГЕРБ загуби, това почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори и падане на правителството на Борисов 3.

Коя е Ирина Бокова

Ирина Георгиева Бокова е български политик и дипломат. Родена е в София, дъщеря е на Георги Боков (секретар на ЦК на БКП) и сестра на Филип Боков.

Била е заместник-министър (1995), първи заместник-министър (1996) и и.д. министър на външните работи (1996 – 1997) в правителството на Жан Виденов, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО. От 2009 е генерален директор на ЮНЕСКО, преизбрана за втори мандат през 2013 г.

Кандидат за генерален секретар на ООН през 2016 г.

След Юнеско,  Боково е в управителния съвет на Колизея, както и в управителния съвет на фондация, която създаде бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Тя се нарича “Бан Ки Мун център за глобалното общество”. В нея той е съпредседател заедно с бившия австрийски президент Хайнц Фишер, като седалището е във Виена и в Сеул.

Ирина Бокова е в управителния съвет и на друга хуманитарна организация, базирана в Женева –  “Призивът на Женева”, която работи за защита на гражданското население при конфликти.

Бившият премиер на Франция Жан-Пиер Рафарен кани Бокова и тя участва в неговата неправителствена организация  “Лидери за мир”. Там са 25 души от цял свят.

Бокова участва и в руската химическа фирма гигант “ФосАгро”.

Ирина Бокова е член и на консултативния съвет на един от големите проекти в Саудитска Арабия, под егидата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Ирина Бокова има 2 брака. Първият брак е с Любомир Коларов, с когото имат дъщеря Ная и син Павел. Вторият брак е с Калин Митрев. Бокова запазва бащиното си фамилно име при браковете си.