Лекарство може да забави уврежданията при пациенти с множествена склероза

1
228
Добави коментар
stupid
stupid

Проучване установява, че лекарството RITUXAN (rituximab), което се използва се за лечение на редица заболявания, включително някои ракови заболявания, може да помогне за предотвратяване или забавяне на усложненията при тип множествена склероза, известна като вторична прогресивна МС (наричана още скоротечна или галопираща).

 

Новото швейцарско проучване, ръководени от д-р Ивоне Нагелин, от Университетската болница в Базел, установява че пациентите с МС, приемащи лекарството в продължение на 10-годишен период, са съобщавали за по-малко инвалидизиращи симптоми от тези, които не са го приемали. Хората, приемащи RITUXAN, също имат по-бавно прогресиране на симптомите на МС.

 

Доброволците, които са получавали RITUXAN, са били на средна възраст 50 години и са били диагностицирани с МС за около 18 години. Средната възраст на групата, която не е получавала RITUXAN, е била 51 години и те са имали МС средно 19 години. Групата, която не е получавала лекарството, е била малко по-малко инвалидизирана, според скалата за инвалидност. 

 

Важно е да се отбележи, че проучването е малко, с 88 души, от които само 44 са получавали лекарството, каза Никълъс ЛаРока, вицепрезидент в Националното общество за множествена склероза. 

 

ЛаРока казва, че лекарството изглежда действа, като засяга В-клетките в имунната система. Тези клетки  имат способността да влияят на основния патофизиологичен процес при МС.

 

Необходими са повече проучвания, за да се види дали лекарството е наистина ефективно, заедно с отговора на други важни въпроси, като например каква е оптималната доза.