Фойерверките

2
179
Добави коментар
petar_k
petar_k

Цветната заплаха

Тази тема ме гложди от доста време и нямаше как да не споделя мнението си.За нея се подсетих покрай новогодишните празници. Може би от слабия контрол и ниските глоби между 500 и 2500 лева, а защо не и комбинация от двете е довело до там положението, че всеки „повярвал си“ започва да гърми като на война. Звуковия фон на големите градове е в подобие като на терористично нападение.

Като се вгледах през прозореца забелязвах, че за много хора „гърмежите“ са по-важни от първата целувка за новата година с любимия човек, раздаването на подаръци или една скромна наздравица за новодошлата година. Хората в този момент не мислят и не искат да мислят за това, че всякакъв вид пиротехника е опасен за тях и за „публиката“ покрай тях. Как повечето бомбички и пиратки произвеждат толкова голям шум, че може да се навреди на слуховите органи. Не е  за подценяване и начина на употреба. Не са малко случаите на откъснати крайници или изгаряния.

Не се мисли и за вредата, която нанасяме на природата с тия няколкоминутни гърмежи. Повишаването на фините прахови частици при изгарянето на барута е осезаемо. Може да се забележи и с прости очи ако сте имали честта да се разходите на следващия ден на открито. Един вид сами си причиняваме допълнителното замърсяване, за което толкова силно се възмущаваме, че го има в нашата страна. А огледаха ли се пироманите каква кочина настава след красивите светлини от новогодишната нощ. Навсякъде се търкалят кашони, опаковки, изгорели бомбички и пластмаси. Но какво от това, нали си плащаме данъците има кой да чисти…

Едва ли пироманите са обърнали внимание или едва ли им пука на какъв стрес подлагат уличните и домашни животни. Как те „умират“ от ужас при всяко едно гръмване. Повечето най-вероятно са и родители. Дали се замислят как влияе пукането върху психиката на едно невръстно дете? Дали някога ги е интересувало, че вкъщи има ревящо бебе… Според мен хич не ги интересува. Важното е да се покаже на съседи и приятели какви са купонджии. Харчат по една минимална работна заплата за да си начешат егото. Наливат се с толкова количество алкохол, че после се чудят къде са „отишли“ парите от тегления бърз кредит и как ще го покрият сега!
Наясно съм че няма как да се спре гърменето, но сами може да го ограничим. Всеки има глава на раменете за да помисли и разбере, че например пиратките и не само те са забранени, а зад тази забрана стои ясна логика. Това трябва да „влезе“ в мозъка и на търговците. Да им дойде поне малко разум и трезва мисъл. Да не се интересуват само от парите ами и от здравето на хората. Не съм против фойерверките, дори ги предпочитам пред всичките разновидности на бомбичките. Използването на фойерверки по рождени дни и тържества е дори красиво, но за мен трябва да се изисква специално разрешение и да има по-голям контрол над използването им. Както от безопасна гледна точка, така и от времеви диапазона на употребата им.
Човек сам носи вината от собствената си глупост, засягаща неговото здраве и финанси. Да вредиш на себе си е едно, но ако нанасяш вреда и на други е съвсем различно!

Снимка: pixabay.com