Пълна капитулация: НАСА иска от Роскосмос да им построи кораб за полети до Луната

1
180
Добави коментар
stivi56
stivi56

NASA иска от Роскосмос да разработи нов “Союз” за полети до Луната

 

От 2022 година NASA планира да започне изграждането на международна обитаема космическа станция, която ще се намира във висока лунна орбита. Космическата програма, както и станцията носят името Lunar Orbital Platform-Gateway. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви пред медиите, че американската космическа агенция е поискала създаването на нова версия на пилотирания космически кораб Союз за полети до Луната.

Лунният Союз ще се използва като резервна система за транспортиране на астронавти до Луната и тяхното завръщане на Земята. Рогозин каза още, че NASA настоява Русия да продължава да транспортира американските астронавти до Международната Космическа Станция с помощта на Союз.

 

 

Идеята за лунния Союз не е нова. Преди няколко години, съвместно с частната компания Space Adventures Роскосмос обяви плановете си за модернизация на Союз с цел транспортирането на лунни туристи. Тогава се предполагаше, че Союз и специалният ускорител за него ще бъдат изведени в орбита на два пъти. След тяхното скачване ще бъде осъществен полетът до Луната. Освен това, сега разработваният космически кораб Федерация и новата свръхтежка ракета носител теоретично могат да транспортират астронавти до Луната само с едно изстрелване.

Окололунната космическа станция Lunar Orbital Platform-Gateway се разработва за изучаването на естествения спътник на Земята, далечния космос, а в бъдеще тя ще се използва като портал за изпращане на астронавти до Марс.

Към днешен ден, в проекта Lunar Orbital Platform — Gateway участват 15 държави.

 

Даниел Десподов