Установен е сериозен проблем с руския космически телескоп Радиоастрон (Спектр-Р)

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

12 януари 2019 г. 11:00 ч. На 10-ти януари, по време на планирана комуникационна сесия с руския космически радиотелескоп „Спектр-Р“, от него не е постъпил сигнал, съобщи вчера Газета.Ру. Тази сутрин, на 12-ти януари, ръководителят на проекта Николай Кардашев поясни, че се работи по възстановяването на работата. По неговите думи сега има сигнал от спътника, но се срещат трудности при управлението му. Кардашев смята, че към настоящия момент е трудно да се направи оценка на състоянието на „Спектр-Р“ и подробна информация за статуса му се очаква чак в понеделник.

„Твърде е рано да говорим, ще можем да дадем коментар през първата половина на понеделник“, казва Кардашев. „Понастоящем с него се провеждат комуникационни сесии, специалистите се опитват да разберат дали нещо се е случило или нищо не се е случило“.

От Роскосмос и бюрото-производител НПО „Лавочкин“ отказват да коментират положението с радиотелескопа. 

Напомням на читателите, че „Спектр-Р“ бе изстрелян през 2011 година с украинско-руска ракета „Зенит“. Телескопът трябваше да работи пет години на орбита – до 2016-та. Той е надхвърлил планирания срок на експлоатация с цели две години. „Спектр-Р“ е най-успешната роботизирана мисия на Русия след разпадането на СССР. Но поради отлаганията в разработката на други космически апарати, имайки предвид също така аварията на научно-изследователския астрономически спътник „Ломоносов“ в средата на миналата година, ако специалистите не успеят да възстановят работата на „Спектр-Р“, това означава, че Русия ще остане изцяло без безпилотни научни апарати. 

Гигантската 10-метрова антена на телескопа „Радиоастрон“ („Спектр-Р“) позволява уникални астрономически наблюдения в радиодиапазона.  Photo credit : NPO Lavochkin