Екскурзия до Етиопия – U Travel

5
300
Добави коментар
utravel
utravel

Етиопия е страна с над 25-вековна история и една от първите християнски държави. Скалните църкви в Лалибела, обелиските на свещения град Аксум, замъците в Бахир Дар и Гондер са сред най-внушителните африкански архитектурни шедьоври. С основно исторически акцент, екскурзията в северна Етиопия е и за пътешественици, желаещи да почувстват душевността на етиопците и да опознаят автентичната им култура.

АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА:
Гондер – Африканският Камелот е бившата столица на Етиопия (XVII век). Великолепният царски комплекс от сгради е вписан в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКO
Езерото Тана е най-големият водоем в Етиопия. Основният начин на придвижване на местното население е с канута, направени от папирус. Риболовът е основен начин на препитание в Бахир Дар. Пръстнати по водното огледало на езерото са множество острови. На някои от тях са издигнати манастири и църкви с изящни стенописи. Най-ранните от тях датират от VIII век.
Аксум – религиозният център на Етиопия. Според етиопското предание там се съхранява свещеният кивот в църквата Бет Мариам (Света Мария) от Цион.
Лалибела – уникални скални църкви от XIII век.

ПРОГРАМА:

Ден 1:
Среща на летище София за полет до Аддис Абеба.

Ден 2: Адис Абеба
Пристигане Адис Абеба. Трансфер и настаняване в хотел. Среща с нашите етиопски партньори и обиколка на града: посещение в Националния музей, един от най-важните субсахарски музеи в цяла Африка. Музеят е дом на вкаменената хуманоида Луси, както и невероятна колекция от артефакти, кралски предмети и изкуство. След това посещаваме Етнографския музей, който е бившият дворец на Хайле Селасие, катедралата „Свети Георги“, построена през 1896 г. от император Менелик и след това продължите до катедралата „Света Троица“. Катедралата „Света Троица“ е най-голямата православна църква в Етиопия и е оцеляла през много исторически периоди, както може да докаже интересната й архитектура. Катедралата съдържа троновете и гробниците на императора и някои от кралското семейство. Накрая ще посетим Merkato, най-големият пазар на открито в Африка. Вечеря и нощувка.

Ден 3: Адис Абеба – Комболча
Pано сутрин отпътуване за град Комболча. Панорамният път преминава по ръба на красивата етиопска разломна долина. Нощувка в Комболча.

Ден 4: Комболча – Лалибела
От град Комболча отпътуване за селцето Лалибела. По пътя ще посетим скалната църква Генете Мариам (Св. Богородица). Нощувка в Лалибела.

Ден5: . Лалибела
Безспорно една от най-известните и популярни забележителности на Етиопия е комплексът от 11 изсечени в скалите църкви, разположен край селцето Лалибела. Църквите са майсторски изваяни в твърдия гранит още преди 800 години. С местен екскурзовод ще се запознаем с тяхната вълнуваща история. Нощувка в Лалибела.

Ден 6: Лалибела – Мекелле
От Лалибела отпътуване за Мекелле (314 км). Пътят се вие из живописни местности, като част от него върви по каньона на река Текезе, една от главните реки в Етиопия.

Ден 7: Мекелле – Адиграт
По пътя си ще посетим скалните църкви Тиграй. Нощувка в град Адиграт, който се намира непосредствено до границата с Еритрея.

Ден 8: Адиграт – Аксум
По път посещение на манастира Дебре Дамо и храма Йеха. Храмът Йеха е построен преди Христа и е посветен на култа към бога-луна Алмуках. Нощувка в Аксум.

Ден 9: Аксум
Аксум е бил столица на Аксумското царство, едно от най-могъщите в античността. Разположението му в центъра на древните търговски пътища между Средиземноморието и Индия е довело до засиленото икономическо и технологично развитие на града. Именно оттук започва и разпространението на християнството в Етиопия. Посещение на различни археологически забележителности, между които баните в двореца на Савската царица и църквата на „Св. Богородица от Цион“, където се смята, че се намира Свещеният кивот. Нощувка в Аксум.

Ден 10: Аксум – Гондер
Трансфер от гр. Аксум до гр. Гондер, бившата столица на Етиопия. Пътят минава през красивите планини Симиен. Нощувка в Гондер.

Ден 11: Гондер – Бахир Дар
Панорамна обиколка на Гондер. Ще посетим църквата, комплекс от добре запазени замъци от XVI и XVII век, баните на цар Фасилидас, манастира Кускуа, както и църквата Дебре Бирхар Селласие известна с изящните си стенописи. Следобеден трансфер до град Бахир Дар.

Ден 12: Бахир Дар – Дебре Маркос
Бахир Дар е малък, но бързо развиващ се град, разположен на южния бряг на езерото Тана. Водите на езерото се оттичат през гръмогласен водопад и се втурват в тясно живописно ждрело, като дават началото на Синия Нил. През вековете районът е привличал много духовни лица и днес на архипелага от над 30 острова в езерото могат да бъдат открити древни църкви и манастири. Сутринта ще направим малък круиз с лодка по езерото Тана до манастира Ура Кидан, разположен на полуостров. Следобед – отпътуване от за гр. Дебре Маркос. Нощувка в Дебре Маркос.

Ден 13: Дебре Маркос – Аддис Абеба
Отпътуване от Дебре Маркос до Адис Абеба. Свободно време следобед. Трансфер до летището след полунощ.

Ден 14: Аддис Абеба – София
Трансфер до летище и заминаване.

Цената включва:

самолетни билети София – Аддис Абеба – София
трансфери летище – хотел – летище
транспорт с туристически автобус по време на екскурзията
12 нощувки в стандартни хотели ***(стая със собствен санитарен възел) с включена закуска и вечеря
полудневна екскурзия с лодка в езерото Тана
входни такси за забележителностите, включени в програмата
местни английско говорящи екскурзоводи в Аксум, Лалибела, Бахир Дар и Гондар
водач от агенцията при мин. 12 души
медицинска застраховка на Армеец с лимит 10000евро

Цената не включва:
Виза се получава на летището срещу 50 €

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДОПЛАЩА:
Бакшиши – 50 $ за целият престой

Цена на допълнителните услуги: Доплащане за единична стая 890 лв

Ваксинации: Препоръчително е да се направите ваксинация за жълта треска за пътуването.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
Копие от международен паспорт и депозит от 1600 лева на човек.