Здравословни ползи от инулин. Как се приема и какви са страничните ефекти?

1
175
Добави коментар
teokostov
teokostov

Инулинът е вид разтворима фибра, която се съдържа в съставка на много растения. При прием на инулин чревните бактерии в нашия организъм го превръщат в късоверижни мастни киселини, които осигуряват редица ползи за нашето здраве.

Инулинът може да бъде срещнат под естествена форма, но също може да бъде модифициран за търговска употреба.

Природни източници на инулин:

Както вече споменахме – инулин се съдържа в повечето растение. В голяма част от тези растение, обаче, съдържанието на инулин е много ниско. Има растения, в които се отличават с голямо съдържание на разтворимите фибри. Ето колко инулин се съдържа в 100 g от следните растения:

– Корени на цикория: 36 – 48 g – Чесън: 9 – 16 g – Аспарагус: 2 – 3 g – Лук: 1 – 8 g

Производствени форми на инулин:

Инулинът се предлага като добавка в храната или като съставка на протеинови и зърнени барове, кисело мляко и др. Производственият инулин се предлага под няколко форми:

– На прах – инулин, извлечен от корени на цикория; – Олигофруктоза – произведена чрез отстраняване на по-дългите молекули от инулина; – Високопроизводителин инулин (HP) – произвеждасе чрез премахване на по-късите молекули от инулина; – Фруктоолигозахариди (FOS) – състоят се от къси инулинови молеколи, синтезирани от таблична захар.

Здравословни ползи от инулин:

Инулинът е пребиотик, който увеличава добрите бактерии Инулинът действа като пребиотик като несмилаема хранителна съставка, която подхранва „добрите“ бактерии в червата.

Инулинът е основна храна за бифидобактериите и стимулират техния растеж и активност. Бифидобактериите имат редица важни функции в нашето тяло, сред които: – произвеждат оцетна и млечна киселина, което понижава pH на дебелото черво и предотвратява растежа на „лошите“ бактерии в червата; – стимулират имунната система; – подпомагат усвояването на някои минерали; – увеличават производството на витамини от В групата, като фолат, В12, тиамин и ниацин.

Инулинът предотвратява запека Поради способнастта си да набъбва след абсробиране на вода, инулинът е много ефективен при борба със запека. Проведено проучване (DB-RCT), при което на деца на възраст 2-5 години е даван инулин и е следена консистенцията на избражненията. Установено е, че децата, които приемат инулин имат по-меки изпражнения. Наблюдавано е завишаване на честотата на изхождания.

За по-добър ефект при борба със запека е препоръчително да използвате инулин в комбинация със сух екстракт от алое (алое на кристали).

Инулинът намалява апетита и помага за отслабване Когато се добавя към нискокалорични храни, инулинът действа ефективно за подтискане на апетита и контролира приемането на храна.

Инулинът подпомага намалява апетита по няколко начина: – Чрез увеличаване на производството на хормона, който контролира апетита – YY. – Чрез увеличаване на глюкагон-подобен пептид, който се освобождава след хранене и спомага за забавяне на изпразването на стомаха. – Чрез промяна на невронната активност в мозъка за подтискане на апетита.

Инулинът намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето Инулинът подобрява здравето на сърцето чрез намаляване нивата на мазнини в кръвта чрез различни механизми: – намалява производството на чернодробни ензими, които са отговорни за производството на мазнини; – увеличава ензимите, които разgждат мазнините в мускулите; – подпомага производството на пептиди, които увеличават усещането за ситост и премахват „лошия“ холестерол в кръвта.

Инулинът подобрява абсорбацията на магнезий и калций В проучване (DB-RCT) участват 15 жени в постменопауза. Участничките са разделени в две групи, като първата е приемала инулин в продължение на 6 седмици, а втората група е приемала плацебо. При жените, които са приемали инулин е установена повишена абсорбация на магнезий.

Установена е и причината за наблюдаваната реакция. Инулинът предизвиква производството на късоверижни мастни киселини, които намаляват pH в дебелото черво. Това увеличава разтворимостта на калций и магнезий, като така веществата стават по-лесни са абсорбация.

Странични ефекти от инулин

Инулинът е безопасен за употреба и консумация. Това е потвърдено както от здравните власти на ЕС, така и от Американската агенция по храните и лекарствата.

Въпреки това, инулинът може да има някои странични ефекти при силно чувствителни хора или ако се употребява в твърде големи дози. Тези странични ефекти включват: – дискомфорт в червата, вкл. газове, подуване на стомаха, оригване; – подуване на дебелото черво; – диария;

Въпреки, че е рядкост, могат да възникнат и алергични реакции.

Дозиране

Средната консумация на инулин в САЩ е оценана на между 1 и 4 g. В Европа за средна доза на прием е определено количество от 3 до 11 g.

Дози до 10 g (инулин от естествен източник) се понасят добре и са ефективни.

Серия клинични проучвания доказват, че дневната доза на инулин може да нарасне до 20 g без поява на странични реакции.