Памукът е първото растение, което покълна и поникна на Луната!

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимки, разпространени от университета Чунцин, показват вътрешността на лунната биосфера със семена в различен етап на покълване и поникване. Photo credit : Chongqing University

15 януари 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Снимки, разпространени от университета Чунцин, показват първите успехи на китайската мини-биосфера, която бе доставена на Луната на 3-ти януари тази година от китайската спускаема мисия „Чанг’e 4“. 

Според информация от информационната агенция Синхуа, която се позовава на научния екип, семената на памука са първите, които са покълнали и поникнали на Луната. Към настоящия момент не е установена кълняемост на другите семена. „Чанг’e 4“ носи на борда си семена от памук, рапица, картофи и арабидопсис, както и яйца на плодови мушици и дрожди. Това са първите растения и животни, които целенасочено са изпратени на лунната повърхност.

Напомням на читателите, че макар че растения и животни са отглеждани на борда на космическите станции „Мир“ (на която е работила и българската оранжерия SVET), Международната космическа станция и китайската мини-станция „Тянгон 2“, допреди изпращането на „Чанг’e 4“ такива експерименти все още предстояха да бъдат проведени на Луната. В хода на настоящия опит освен биосферата, разположена на Луната, има и аналогична биосфера, която се намира в наземна лаборатория и тя ще бъде използвана за контрола. 

Междувременно китайската мисия на обратната страна на Луната „Чанг’e 4“ продължава да тече по план. Стационарният спускаем апарат и луноходът вече навлизат в периода на лунната нощ, която ще продължи около 14 земни денонощия. Апаратите ще бъдат въведени в състояние на покой, а след като слънчевите лъчи се завърнат в региона с настъпването на новия ден, ще бъдат върнати в работна готовност. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/