Една седмица гейминг в центъра на София през януари

1
173
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Искаш да правиш игри в България? Sofia Game Jam WEEK 2019 ти дава всичко необходимо за целта – 48-часов хакатон, лекции от европейски разработчици и дори първият в България Gaming Job Fair

За първи път в София се организира едноседмична инициатива, посветена на изкуството да създаваш видео игри. От 21 до 27 януари три културни института в столицата ще се превърнат в щабквартири на Sofia Game Jam WEEK. Амбициозното събитие има за цел да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видео игри и специални ефекти в собствената си страна. За да изпълни тази цел, в рамките на Sofia Game Jam WEEK влизат три основни събития – първият в България специализиран Gaming Job Fair, серия от четири вечери с лекции за гейм разработване и хакатонът Sofia Game Jam, който се провежда за шеста поредна година.

Ето от тук можете да се присъедините към събитието във фейсбук:

Sofia Game Jam WEEK

Gaming Job Fair частта ще се проведе в Полския институт в София от 21 до 23 януари от 15:00 до 18:30. Посетителите ще имат шанса да се запознаят директно с най-големите български гейм студия и да научат за възможностите за работа и стаж в тях.

Напълно безплатната и отворена за публиката серия от лекции ще се проведе в четири поредни, тематични вечери.

На 21 януари Френският институт в България ще отвори врати за българската game dev сцена – от независимите, инди компании, до най-големите ААА студия в страната. Gameloft ще открият събитието с лекция за disruptive иновациите в гейминга. Лектори ще има и от Haemimont Games, Ubisoft Sofia, Snapshot Games, Creative Assembly и  Incineration Productions, а за финал ще се проведе специален Q&A с легендарния български гейм дизайнер Веселин Ханджиев от Black Sea Games.

На следващата вечер, 22 януари, SGJ Week се мести в Гьоте институт за dev лекции на тема изкуството, анимацията и специалните ефекти във видео игрите и киното. Голямата звезда на вечерта ще бъде българинът Ран Манолов, работил за легендарното студио за специални ефекти Industrial Light and Magic. Със сигурност познавате работа му от Jurassic World, Batman v Superman, King Arthur: Legend of the Sword на Гай Ричи, а скоро ще може да я видите отново в предстоящия Hellboy. Сред останалите лектори за вечерта са представители на факирите на специалните ефекти в киното Chaos Group и на български, и европейски гейм компании като Ubisoft и 11 Bit Studios.

Домакини на третата вечер, 23 януари, са Полския институт в София, а темата е “Програмиране и гейм дизайн”. Гости на SGJ ще бъдат разработчици от Полша, Франция и България. Ще чуем историята и на един български вундеркинд – Божидар Маринов, който е само тийнейджър когато става един от основните разработчици на гейм енджина Godot.

За финал на лекциите, в караоке бар Versus ще се проведе специалната музикална вечер на SGJ Week и традиционното Pre-Jam парти. Ще слушаме само музика от видео игри и ще почерпим от опита на иконични гейм композитори от Чехия и България, като Георги Стрезов (Surviving Mars, Victor Vran), Елица Александрова (Assassin’s Creed) и легендарният Борислав Славов, чиято работа познавате от хитове като Crysis, Divinity: Original Sin II и Ryse: Son of Rome. Вечерта ще закрие чешкия композитор Адам Споркa (Kingdom Come: Deliverance) със специални съвети за джамърите как да направят саундтрак за игрите си за 48 часа!

Sofia Game Jam

След четиридневната подготовка как се правят видео игри е време всичко научено да се приложи на практика. От 25 до 27 януари в историческата зала „Славейков“ на Френския институт в България, 100 души ще се съберат на хакатона Sofia Game Jam за да създадат игра за 48 часа. Темата е… тайна. Поне до 18:00 българско време, когато организаторите на SGJ я получат официално от централата на Global Game Jam – световната инициатива, от която столичният хакатон е част. Да, ние сме само една от над 600 локации по целия глобус, които ще създават игри за 48 часа. И ако София ви е далече се присъединете към джамовете в Пловдив и Габрово.

Sofia Game Jam и Sofia Game Jam WEEK се осъществяват с генералната подкрепа и домакинство на Френския институт в България и техните партньори TELUS International, Trixir и French Tech Sofia. Инициативата е част от „Реалността в игрите, игрите в реалността“ на Френския институт в България и Гьоте институт и се реализира с подкрепата на Елисейския фонд – френско-немски фонд за културни проекти в трети страни.

Събитието нямаше да стане реалност без One of Us партньорите на SGJ – българските гейм студия Snapshot Games, Ubisoft Sofia, Black Sea Games, Incineration Productions, Gameloft Sofia и Haemimont Games. Техниката за събитието и подаръците са осигурени от боговете на техниката Acer Predator и Logitech G. Храната за хакатона е на линия, благодарение на Dominos, ободряващите напитки – от онлайн магазина за кафе, чай и кафемашини CoffeeSpot.bg, а бирата – от ценителите на крафт пивото Пивотека.

Домакини на Sofia Game Jam WEEK са Френският институт в София, Гьоте институт, Полският институт в София и караоке-бар Versus.

Организаторите на събитието с идеална цел SGJ и SGJ WEEK искат да благодарят официално и на всичките си приятели и поддръжници от европейския континент между които са гейм студията Croteam, 11 Bit Studios, Those Awesome Guys, Creative Assembly и Superhot, гейм енджина Godot, факирите на специалните ефекти – Chaos Group, и инициативите Global Game Jam, Poznan Game Arena и Central and Eastern European Game Awards (в чието организиране участва и Sofia Game Jam).

 

Снимки: Sofia Game Jam