Върнаха либийския танкер в Бургаския залив :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
156
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Танкерът, който беше арестуван в Бургас, а по-късно освободен със сменен екипаж и флаг, отново е върнат в бургаското пристанище. За собствеността на кораба спорят либийската държавна компания и българско частно дружество.   

Танкерът е върнат с разпореждане на Морска администрация заради опасност от екокатастрофа, обясни на извънреден брифинг директорът на изпълнителната агенция.

Корабът е имал разрешение за еднократен курс до пристанище в Турция, където да му бъде извършен ремонт. Вместо това от две седмици стоял в отговорната икономическа зона на България, на около 20 мили срещу Созопол.   

Към момента танкерът остава под панамски флаг, собственост на българското дружество. Той ще престои в Бургас, докато получи изрядна документация.      

„Тъй като корабът няма валидни документи за нормална експлоатация и с цел избягване на евентуално замърсяване, стоейки корабът в икономическата зона на България, след като не е сертифициран и не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика замърсяване”, обясни кап. Живко Петров, ИА „Морска администрация“.

„Не сме употребявали сила. Водили сме единствено разговори с капитана да му разясним какво трябва да направи“, увери и Светлан Кичиков – директор, ГД „Гранична полиция“.