Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Турският милиардер Ферит Сахенк води преговори за продажба на някои от най-известните луксозни хотели в Европа на инвестиционната компания собственост на емира на Дубай в рамките на преструктуриране на дълга, съобщиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Обсъждат се имоти като историческия Capri Palace в Италия, Aldrovandi Villa Borghese в Рим и Grand Hyatt в Истанбул, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото разговорите са от частен характер.

Dubai Holding извършва предварително проучване за Capri Palace и Aldrovandi, съобщи единият от запознатите източници. Компанията, която е една от трите основни държавни холдингови компании в емирството, притежава Jumeirah Group, която вероятно ще оперира хотелите, допълни източникът.

Dogus Holding на Сахенк, който притежава хотелите, отказа коментар. Говорителка на Dubai Holding, контролиран от шейх Мохамед бин Рашид aл-Мактум, не e отговорилa на молбите за коментар.

Сахенк, който някога беше най-богатият човек в Турция, инвестира усилено в хотели и ресторанти в родината си и в чужбина, след като продаде дела си от 31% в Turkiye Garanti Bankasi за почти 5,5 млрд. долара. Неговата компания търсеше купувачи на трофейните си хотели от няколко месеца, разкриха преди време запознати с плановете й източници на фона на нарастващите притеснения, че сривът на лирата ще затрудни турските компании да взимат нов дълг в чуждестранна валута.

През декември Dogus Holding постигна споразумение с група от предимно местни банки за преструктуриране на част от кредитите си. Преговорите се отнасяха за заеми на стойност около 2,5 млрд. долара, съобщиха запознати източници с плана през април. Процесът беше отложен, след като кредиторите поискаха компанията да продаде някои от активите си, информира Moody’s Investors Service на 6 декември.

Продажби на хотели

Dogus договори през ноември да продаде хотел Villa Magna в Мадрид на мексиканската компания RLH Properties SAB de CV за 210 млн. евро (241 млн. долара), а по-рано миналата година продаде дела си от 17% в ресторантския си бизнес, който включва веригите Zuma и Nusr-Et, за 200 млн. долара. Тя продаде също и дела си от 25% в D-Marinas BV, която има 10 яхт клуба в Турция, Гърция и Хърватия, на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 70 млн. евро през май.

За Dubai Holding придобиването на хотели ще бъде връщане към сделките, тъй като инвестиционната компания е съсредоточена предимно върху продажба на активи и преструктуриране на дълга след предизвиканата от имотния пазар криза в емирството. Jumeirah Group вече оперира луксозни хотели в Лондон, на Малдивите и в Майорка.

Dubai Holding е правила бизнес с Dogus и преди. През ноември компанията и базираната в Дубай имотна компания Meraas Holding подписаха споразумение, което предвижда филиал на Dogus да оперира яхт клубовете в емирството.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари