Британският парламент отхвърли сделката за „Брекзит“

1
202
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Опозицията внесе вот на недоверие срещу правителството. Обединеното кралство е в най-тежката си политическа криза от половин век

Британският парламент отхвърли във вторник вечер сделката на Тереза Мей и ЕС за излизането на Великобритания от съюза в историческо гласуване, което хвърля в неизвестност бъдещето на на „Брекзит“ и на консервативното правителство .

Депутатите в Камарата на общините гласуваха 432 на 202 против споразумението, което предвижда регулирано и постепенно напускане и дава сигурност и предвидимост за гражданите и бизнеса.

Резултатът е тежко поражение за министър-председателката, чиято Консервативна партия беше разделена на „за“ и „против“ сделката.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обяви, че е поискал вот на недоверие срещу кабинета на Мей и че този вот ще бъде обсъден в сряда.

„Това е най-голямото поражение за правителство от 20-те години на миналия век насам. Това е катастрофално поражение“, каза Корбин на депутатите.

Мей заяви, че Камарата не е казала за каква сделка е, след като се е обявила срещу постигнатата от нея. Тя повтори, че е решена да изпълни волята на избирателите от референдума на 23 юни 2016 година Обединеното кралство излезе от ЕС.

Вотът увеличава вероятността за “Брекзит” без споразумение. Двегодишният срок за постигането му изтича на в полунощ на 29 март и тогава Обединеното кралство престава да бъде част от ЕС.

Възможни са обаче и други сценарии – правителството да поиска удължаване на срока за преговорите, за което е необходимо единодушното съгласие на останалите 27 страни в ЕС; Лондон да оттегли молбата си за напускане на ЕС, което той може да направи едностранно; или да бъде проведен нов референдум за британското членство в ЕС.

Ройтерс посочва, че Обединеното кралство изживява най-тежката си политическа криза от половин век и че за първи път от 1864 година британският парламент отхвърля международно споразумение, сключено от правителството. Според агенцията сделката на Мей, която отне над 18 месеца трудни преговори, е “на практика мъртва”.