От последните минути: Парламентът реши да преговаряме със САЩ за нов изтребител

1
207
Добави коментар
nikya
nikya

Парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16. „За“ проекта за решение гласуваха 131 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ – 0 , с което предложението бе прието.

По предложение на секретаря на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов предложението бе прегласувано. При прегласуването „за“ проекта за решение гласуваха 130 депутати, „въздържали се“ – 0 и „против“ – 84.

Освен преговори парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ.

Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.

В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F 16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ