Путин: „САЩ демонтират споразумения за контрол на оръжията, които не им позволяват да увеличат военната си мощ“

1
147
Добави коментар
stivi56
stivi56

„Съединените щати следват линията за премахване на системата от международни споразумения за контрол на въоръженията, които им връзват ръцете за увеличаване на военната мощ или се опитват да ги изпълняват избирателно, т.е. само в частта, която удовлетворява интересите им“, каза президентът на Русия, Владимир Путин, в рамките на интервю със сръбските медии „Вечерне новости“ и „Политика“.

 

Руският лидер добави, че намерението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ракети със среден и малък обсег (INF) се превърна в „ново звено в дълга верига от подобни действия“. „Очевидно е, че последиците от подобна политика ще бъдат най-негативни“, подчерта той.

В тази връзка руският държавен глава увери, че Москва няма да си затваря очите за разполагането на американски ракети, „които представляват пряка заплаха за нашата сигурност“.

„Ще бъдем принудени да предприемем ефективни мерки за реакция“, предупреди Путин, отбелязвайки „Въпреки обстоятелствата, Русия, като отговорна и разумна страна, не се интересува от нова надпревара във въоръжаването и е готова да продължи диалога. със САЩ за намиране на начини за запазване на договора INF“.

Путин посочи, че политиката на разширяване на НАТО в Европа представлява остатък от Студената война, както и „погрешна и разрушителна военно-политическа стратегия“.

„Днес Алиансът се опитва да засили присъствието си на Балканите, но по този начин само създава разделителни линии на европейския континент и сериозно нарушава принципа на неделимост на сигурността“, каза руският лидер. и посочи, че в крайна сметка тази политика не води до укрепване на стабилността, а до намаляване на доверието и увеличаване на напрежението в Европа.

Руският лидер припомни, че през 1999 г. силите на НАТО, без одобрението на ООН, бомбардираха Югославия в продължение на два месеца и половина, а през 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници „подкрепиха незаконното обявяване на независимостта на Косово, което превърна Запада в сериозен дестабилизиращ фактор в региона.“

„Абсолютният приоритет на Москва на Балканите е да допринесе за укрепването на регионалната сигурност и стабилност“, завърши Путин, като каза, че Москва има много приятели в този регион, сред които Сърбия заема специално място като стратегически партньор