Остеопороза – как да я предотвратим? | Feminorm

1
174
Добави коментар
borola
borola

Костното заболяване остеопороза е признато за социално-значимо, защото причинява повече от 8,9 милиона фрактури годишно в света, което означава 25 хил. фрактури на ден или 1 фрактура на всеки 3 секунди. Остеопорозата се изразява с понижена костна маса и нарушения в микроархитектурата на костта. Това води до повишена чупливост на костите и висок риск от фрактури.

Остеопороза – какво още е полезно да знаете?

Както всички останали тъкани в организма костта е “жива”, претърпява загуба на клетки и съответно ги възстановява. Възстановяването на костната тъкан се осъществява, благодарение на два вида клетки – остеокласти и остеобласти. До 20-годишна възраст действат основно остеобластите – клетките, които изграждат костите. Отговарят за нарастването, плътността и здравината им. Остеокластите имат точно обратния механизъм на действие – разграждат костната маса. С напредването на възрастта действието на остеокластите се засилва и превес взема разграждането. Съответно костта изтънява, става по-крехка и се чупи лесно, така се увеличава рискът от фрактури. Също така по време на менопауза заниженото производство на женските полови хормони – естрогени води до значителни загуби на костна плътност.

Затова периодът на менопауза е предпоставка за развитие на остеопороза. Поради сериозността на заболяването е необходимо да бъдат взети мерки за превенция.
Физическа активност

Костите са жива тъкан, която при редовни упражнения става издръжлива. За жената в менопауза е много важно да спортува. Достатъчно е три пъти в седмица да се отделя време за спорт. Защото спортът е добра превенция срещу остеопороза.

Ограничете тютюнопушенето и алкохола

Цигарите и алкохолът влияят негативно върху костната плътност. Затова в превенцията срещу сериозното заболяване, вредните навици трябва да бъдат сведени до минимум.

Хранително меню

Здравето на костите се поддържа със здравословно меню, което да осигури необходимите на организма калций и витамин Д. Калций се съдържа в млечните продукти. Витамин Д подпомага да се усвои калцият. Той се съдържа в риби като сьомгата, бялата риба, скумрията, риба тон, херингата, както и в яйцата. Начинът на хранене може да повлияе както на цялостното здраве на организма, така и на костната плътност. Доказано е, че приемът на напитки, съдържащи кофеин, допринася за изтъняване на костта и понижава костната маса.

Установено е, че включването на плодове и зеленчуци в хранителното меню увеличава плътността на костите, което от своя страна води до понижен риск от загуба на костна маса и фрактури. За тази цел е достатъчно да се приемат минимум три порции плодове и зеленчуци дневно.

Белтъчините са от изключително значение за изграждането на костта и нейната плътност. Те участват в 50% от нейната структура. Храните, които съдържат белтъчини са риба тон, пилешко или пуешко месо, сьомга, кисело и прясно мляко.

Помощ от природата в превенцията срещу остеопороза през менопаузата

В борбата с превенцията срещу остеопороза природният продукт Феминорм Остео/Feminorm® Osteo ефективно ще ви предпази. Този 100% натурален продукт многократно усилва ефекта от предложените по-горе мерки за профилактика на сериозното заболяване. Мощният му протективен ефект се дължи на неговите уникални природни съставки. Всяка растителна капсула от Феминорм Остео съдържа висококачествени екстракти от Червена детелина и Сребърна свещичка. Те са богат източник на фитоестрогени. Благодарение на тях Феминорм Остео благоприятно повлиява костната тъкан.

Фитоестрогените, като природни аналози на женския полов хормон – естроген, възстановяват хормоналния баланс в периода на менопауза и овладяват менопаузалните смущения. Действието на фитоестрогените във Феминорм Остео е допълнено от витамин D в активната му форма – витамин D3, който поддържа нормалното състояние на костите и функцията на мускулите, и спомага за усвояването на калция в организма.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Феминорм Остео да се приема продължително време по 1 растителна капсула дневно. Поради изцяло природният си произход Феминорм Остео не крие риск за здравето и може да се приема дълго време.

Преглеждания:
806