6 от най-горещите тенденции в интериора през 2019-а

1
253
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

С новата година на сцената излизат и новите модни тенденции, които ще управляват начина на живот на съвременния човек. Дори да не се стремите да ги спазвате, те така или иначе се промъкват в ежедневието Ви, с всеки предмет, който Ви заобикаля. Днес сме Ви подбрали шест от най-горещите трендове, според интериорните списания, които ще властват над дома и офиса през 2019-а година.

Няма как да не споменем на първо място цвета на годината, според експертите от Академията на цветовете “Pantone” – “жив корал”. Това е силен нюанс от оранжевата гама, излъчващ тонизиращи и будещи оптимизъм аспекти на цветовата гама, откриваема в природата. Нюансът притежава своята своеобразна енигматична сила, заради това, че се наблюдава дълбоко под повърхността на водата, но освен всичко друго е и много топъл.

Подобно на предишни акцентни цветове в този край на цветовия спектър, живият корал се съчетава добре с неутрални фонови нюанси като сиво, бяло, кремаво, но учудващо си подхожда и с по-тъмни тонове като марсала, маслено зелено и дори индигово синьо. Подходящ е като стейтмънт цвят и се появява във всички елементи на обзавеждането и декорацията на дома.

Сред актуалните цветове идват и млечно-пастелните тонове – светла пепел от рози, крем, пудра, комбинирани с бронз. Те може да излъчват доза женственост, но отлично се вписват като основен цветови фон в почти всеки интериор. Тези нежни и неутрални цветове ще заместят пищните тапицерии в нюансите на полускъпоценни и скъпоценни камъни, които доскоро бяха актуални.

Що се отнася до стиловете, минимализмът получава своя нов възход тази година, но с посланието за устойчиво развитие. Той вече не се отнася до създаване на усещане за простор, а говори за внимание към природата, отказ от разточителство и консуматорство.

Една от най-актуалните тенденции е устойчивото развитие и вниманието към материалите и практичността на предметите. Няма как да не подчертаем, че този все по-налагащ се тренд е свързан с борбата с климатичните промени в световен мащаб. В този ред на мисли, тази година е време да се освободим от пластмасовите декорации и да запълним бита си само с необходимите вещи и предмети от естествени материали, посочват редакторите на “Elle Decor”.

Тази философия ще намери своите приложения и по отношение на декорацията, която изважда на преден план връзката между човека и природата – живи цветя в саксия, естествени материи, широки прозорци, рамкирани с тънки ленени пердета, декорации, наподобяващи открити пространства, посочват и редакторите на “Vogue”. Флоралните мотиви, които изненадващо се оказаха в центъра на събитията през есен/зима 2018/2019 остават актуални и през следващите 12 месеца.

Тази година подовете ще бъдат светли, но плотовете и дървената мебелировка е в по-тъмни и топли нюанси. В кухнята на преден план излиза стената зад работната площ на домакина/домакинята, която е решена в едри и смели принтове. Таваните също се завръщат към неутралния спектър на цветовете, след като миналата година за кратко се появиха като акцент. Сега обаче идва време да върнем смелостта и дързостта по стените, които ще бъдат боядисани в по-тъмни и по-категорични цветове.

Ако смятате, че това ще създаде твърде мрачна обстановка, не се притеснявайте, другият полюс също е актуален – 90% бяло и 10% цвят е другата формула, която също е на дневен ред и вероятно ще бъде по-подходяща за жилища с малки прозорци, или с изложение, което позволява по-кратък период на пряка осветеност от слънцето.