МВР предлага книжката да се отнема за по-широк кръг от нарушения.

1
145
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

МВР готви нов пакет от промени на Закона за движение по пътищата, целящ намаляване на пътно-транспортния травматизъм. Част от тях се състоят в налагане на по-строги санкции, а други касаят ограниченията на скоростта, пише в-к “24 часа”.

Едно от предложенията е разрешената максимална скорост по първокласните пътища да се промени от 90 на 80 км/час. В градовете пък да се наложи ограничение до 30 км/час, като общините ще определят къде какво ограничение да въведат.

От МВР предлагат още максималните наказания за превишена скорост да се налагат не при превишение над 50 км/ч, а при над 40 км/ч, за да се унифицира нарушението извън града и вътре в него.

Ако влязат в сила, измененията ще предполагат и по-широк кръг от нарушения, за които ще се отнема книжката. Със свидетелството си за правоуправление ще се прощават водачи, предизвикали ПТП на завой. За да си върнат книжката пък шофьорите ще трябва да държат изпит.

Книжката ще се отнема и при големи превишения на максималната разрешена скорост. В този случай водачите ще стоят далеч от волана за месец, а регистрационните табели ще се свалят. Освен това, за сериозно превишена скорост ще се отнемат и 13 контролни точки от талона, а нарушитлят ще плаща глоба от 1 000 лева.

Цели 15 точки ще ни отнемат, ако нарушим правилата на пътя, докато возим друг човек в колата. С десет точки надолу ще бъдат и нарушителите, които не спазват правилата през уикенда, когато пътищата са по-натоварени.