България е на четвърто място по риск от бедност за пенсионерите в Европа

1
160
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

България е на четвърто място по риск от бедност за пенсионерите в Европа. Това показват данните на Евростат. В ЕС един от седем пенсионери е на ръба на бедността, сочат статистиките, като процентът расте от 2013-а година насам.

При среден дял на пенсионерите в риск за Европа 14%, у нас процентът стига 32. Най-голям е той обаче в Естония, където са засегнати 46%. Най-нисък е делът във Франция – 7%.

Данните на Евростат сочат още, че в цяла Европа, делът на жените пенсионери в риск е с около 2-3 процентни пункта по-висок от този на мъжете. По този показател също се наблюдава по-сериозна разлика у нас – 15 процентни пункта. Толкова е и разликата в Латвия.

В Естония пък, където е изчислена най-голямото несъответствие, делът на жените е с 19 процентни пункта по-висок. Минимална сегрегация се наблюдава в Италия и Дания, където разликата е едва 1 процентен пункт, като там мъжете са в по-голям риск от жените.

За сравнение, Дания е сред страните с най-нисък процент на засегнати от този проблем. Там делът е под 10%. Италия пък се намира около средното равнище за Европа с около 12% пенсионери в риск от бедност.