Връзките на САЩ с „Ислямска държава“

1
205
Добави коментар
stivi56
stivi56

Русия има доказателства за връзките на американците с „Ислямска държава“, заяви Министерството на външните работи, посочвайки опита на САЩ с помощта на военна операция в Афганистан да не допуснат изтичане на информация за реалните спонсори на ИД.

„Става дума за неотдавнашното заявление на движението талибан за целенасочен рейд на американските специални сили за завладяване на един от талибанските затвори в афганистанската провинция Бадгис, в който са държани бойци на ИДИЛ, заловени в северната част на Афганистан през август 2018 година. Всички тези лица са отведени от специалните сили в неизвестна посока”, се казва в изявление на сайта на Министерството на външните работи.

 

 

Отбелязва се, че сред заловените могат да бъдат руснаци и граждани на страните от Централна Азия.

„Такъв интерес към идиловците навежда на мисълта дали САЩ не са се опитали, предприемайки такава акция, да предотвратят изтичането на информация, която споменатите бойци от ИДИЛ могат да съобщят за своите реални спонсори“, пише МВнР.

Освен това, ведомството посочи „откровеното бездействие“ на САЩ и НАТО по повод на „полетите на неидентифицирани хеликоптери“ в Афганистан, които доставят попълнение (от хора – бел. пр.) и въоръжение на терористите от ИД в северната част на страната.

Министерството посочва също, че специалните служби на САЩ подготвят поредица от специално насочени недоказани съобщения в медиите на Афганистан и редица западни страни, за да дискредитират политиката на Русия по афганистанското направление. Така планират да обвинят Русия за съдействие на „Ислямска държава“, че уж е прехвърляла бойци от Сирия и Ирак в Афганистан.

„Целта на подобна информационна „диверсия” е очевидна – да се отклони вниманието на международната общественост от неуспехите на над 17-годишната афганистанска кампания на САЩ. Наскоро обявеното от Белия дом намерение за частично оттегляне на американските войски от Афганистан, се смята от мнозина за фактическо признаване на собственото поражение“, отбелязаха в МВнР.

В МВнР смятат, че по този начин Вашингтон се опитва да прехвърли своята вина върху другите.

По-рано американските медии заявиха, че политиката на Вашингтон по афганистанското направление е стигнала до задънена улица.

През декември бе съобщено, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да подготви план за изтегляне от Афганистан на около 7 000 военни.

Превод: М.Желязкова