Избор на куче за домашен любимец.

2
129
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Как да си изберем куче за домашен любимец? Известни са над 400 – 500 утвърдени породи кучета. Така всеки човек може да направи избор на куче от подходяща порода за домашен любимец. Трябва само да определи какво точно му е нужно и породата сама ще се намери. За целта трябва да си зададе няколко въпроса и пределно честно да им отговори.

Ако имате намерение да посещавате разни събирания с миловидно кученце в ръцете, ясно е, че санбернарът въобще не е подходящ – трудно ще го носите. Ако ви трябва куче за охрана на дома, то чихуахуа или йорки не са подходящ избор за целта. В тяхната природа също е заложено да пазят и да нападат, но едва ли ще се намери злосторник, който да се стресне от тях.

  За какво Ви трябва куче? Всъщност за всеки вид дейност има определена група породи кучета и определите ли за какво точно ви трябва кучето, кръгът на породите за избор се стеснява. Имайте предвид, че някои малки кучета заемат доста повече място отколкото големите се събратя.

Например, шпаньолът е толкова пъргаво и жизнено куче, че може да се намира навсякъде у дома – да бяга от стая в стая, да скача по леглата и фотьойлите и да не можете да отворите и затворите вратата от него. Докато булмастифът може да легне под масата щом се върне от разходка и да стане оттам когато му дойде времето за храна. Това куче всъщност е незабележимо.

Освен това малките породи ядат по-малко, но капризничат повече. Във всеки случай ако не сте достатъчно финансово състоятелни, по-добре е да си изберете малка или средна порода куче. Не трябва да се говори общо за темперамента на всички кучета от една порода.

Има ли добри и лоши породи? Не може да се каже, че една порода е лоша, а че друга е добра. Във всяка порода има и добри и лоши кучета, активни и спокойни, доминантни и подчинени, лесно обучаеми и такива, които въобще не са склонни да се подчиняват. Може да се говори само за някаква склонност как се държат болшинството от кучета от дадена порода.

Но във всяка порода има и изключения и никой не гарантира, че то няма да се падне точно на вас. Не само в една порода, но и в едно кучило има кученца със съвършено различни темпераменти. Преди да направите избор на куче за домашен любимец, първо – станете наясно със себе си, след това се запознайте с характеристиките на породите в този сайт и едва тогава започнете да избирате. Другият начин е да походите емоционално и на случаен принцип.

Как да направите подходящ избор на куче? Този малък тест-въпросник може да Ви подпомогне в избора на подходящо за Вас куче или най-малкото ще Ви зададе реални насоки, над които да разсъждавате и за които вероятно не сте си давали сметка.

На колко сте години?

   10-19   20-39   40-59   Над 60 С какво жилище разполагате? АпартаментКъща с дворВила или къща в селска местностКвартира под наем Имате ли опит в отглеждане на куче и общуването с него? НеДаИмам някаква представаРазвъждам кучета Колко време дневно може да отделяте за разходка и грижи около кучето? 20 минути2 часаЦелодневноНикакво време Колко време седмично сте в състояние да отделяте за дресировка и възпитание на домашния любимец? 3 часа2 дниЦяла седмицаНямам време за това Куче с какви приблизителни размери предпочитате? Дребни породиМалки и средни размериСредни до големи размериГолеми и гигантски кучета Каква козина предпочитате? Гола или късокосместаКъдраваДългаНяма значение За какви цели Ви е нужно куче? ИграчкаПриятел-компаньонПазачПросто така В семейството имате ли хора които се боят или мразят кучета? ДаНеНе знамНяма значение. Това не е нито пълен, нито изчерпателен въпросник когато сте решили да правите избор на куче. Може да добавите и други критерии или да потърсите друг въпросник, но при всички случаи е по-добре да правите избора си осъзнато и мотивирано, отколкото да залагате на случайността и емоциите. ––––––––––––––––-