Накъде е тръгнал Северния магнитен полюс?

3
396
Добави коментар
stivi56
stivi56

Хората вършат работата си и живеят върху тънката земна кора, плаваща върху разтопена скали, а течното желязо в ядрото на Земята се движи понякога по странен и непостоянен начин.

Това е проблем, защото движението на течното желязо създава магнитното поле на планетата. Векове наред компасите сочат „на север“. Но въпросът е, че този север напоследък променя мястото си.

Учените наблюдават (без да разбират), поведението на магнитното поле, а сега са решили да актуализират Световния магнитен модел, който е в основата на навигацията за корабите и самолетите днес.

 

 

Както съобщиха в списание Nature, актуализацията трябваше да бъде достъпна от 15 януари. Но моделът е разработен съвместно от Британската геоложка служба и Американската национална администрация по океаните и атмосферата, (NOAA), а правителството на САЩ не работи, поради липса на средства и спрян бюджет, заради разправиите на президента Тръмп с демократите от долната камара на Конгреса.

Уеб страницата на NOAA за Световния магнитен модел в момента съобщава: „Уебсайтът, до който се опитвате да достигнете, понастоящем не е достъпен поради липсата на бюджетни средства.“

Сегашното движение на Северния магнитен полюс все още не предизвиква голяма криза, той винаги се е движил нанякъде. След като учените започват да проследяват местоположението му през 19 век, той се премества от Канада към Сибир. (Северният магнитен полюс е близък до, но различен от Северния географски полюс, чието местоположение се определя от оста, по която се върти Земята.)

През по-голямата част от 20-ти век, магнитният полюс се е движил с около 14-15 км на година. След това обаче, ускорява движението си и през 90-те години на миналия век започва да се движи с около 50 – 55 км на година.

Какво кара движението на Северния магнитен полюс да се ускори? Според учените това се дължи на струята течно желязо под Канада, която може би движи магнитния полюс към Сибир. В същото време е интересно да се отбележи, че Южния магнитен полюс изобщо не се е преместил, пише Кярън Бигън, геофизик от Британската геоложка служба.

Освен движението на Северния полюс, учените са забелязали и поредица от загадъчни импулси в магнитното поле на Земята. Никой не може да каже какво ги причинява.

„Нашите познания за това, което се случва в ядрото на Земята, са много ограничени“, казва Арно Чулиат, геофизик в NOAA и Университета в Колорадо Боулдър. Световният магнитен модел, който изготвят, не може да обясни тези импулси и няма това за цел.

„Самият актуализиран Световен магнитен модел е готов“, казва Чулиат. „Можем да го направим достъпен за потребители за няколко дни. Само чакаме правителството да заработи“.

Практически това забавяне в Световния магнитен модел има значение само за онези, които понастоящем се занимават с навигация, изискваща голяма точност около Северния полюс. Колкото по-далеч сте от полюса, толкова по-малка е грешката. Всеки, който гледа компаса в телефона си в Съединените щати или Европа, ще открие, че той е насочен на север с разумна точност.

Това движение на магнитния полюс обаче показва колко загадъчна е дейността на вътрешната част на Земята и как опитите за разбиране на такива явления изискват сътрудничество и стабилност, които може би не трябва да се приемат за даденост, като се има предвид собствената непостоянна природа на човечеството.