Рецесията ще е най-големия външен риск през 2019 г. според бизнеса

2
157
Добави коментар
stivi56
stivi56

С приближаването на годишното издание на Световния икономически форум в Давос ново проучване сред над 800 изпълнителни директори на компании показа, че световните бизнес лидери гледат на възможността от рецесия като на основна външна причина за тревога през 2019 г.

Това показват данни на изследователската група The Conference Board, според които заплахите за световната търговия и политическата нестабилност застават съответно на второ и трето място, съобщава CNBC.

 

 

Заплахата от надвиснала рецесия е риск номер едно в Япония, Китай и Латинска Америка, но е на трето място според изпълнителните директори в САЩ. Там опасността за киберсигурността е източник на най-много притеснения, а новите конкуренти са на второ място.

Търговските бариери между САЩ и Китай предизвикаха опасения за пълномащабна търговска война, която би могла да предизвика сериозни затруднения за икономиките по света. Въпреки това сред бизнес лидерите в Китай търговските притеснения се нареждат на второ място, а в САЩ са на четвърто.

Много по-ясна е картината по отношение на вътрешните рискове, където изпълнителните директори от всички региони по света посочват привличането и задържането на квалифицирани кадри като основна тревога.

„Докато конкуренцията в световен мащаб нараства, а свободната работна сила намалява, не е изненада, че изпълнителните директори посочват квалифицираните хора като основен проблем на 2019 г., който ги притеснява“, посочва Ребека Рей, автор на доклада и част от ръководството на The Conference Board.

 

Налице е консенсус сред бизнес лидерите, че новите технологии също биха могли да предизвикат промени в съществуващите бизнес модели и пазари.

В същото време доклад на Световния икономически форум от тази седмица установи, че нарастващият риск от политически сблъсъци между основни световни сили ще попречи на бизнеса и правителствата да се справят с належащи проблеми като климатичните промени и кибератаките в световен мащаб.