Костадин Паскалев е един от вариантите за кандидат-кмет на София от БСП

2
209
Добави коментар
stivi56
stivi56

Името на Костадин Паскалев се обсъжда в БСП като кандидат за кмет на София за вота наесен, твърдят от „Позитано“ 20.

Бившият вицепремиер в кабинета на Сакскобургготски от квотата на социалистите е бил два пъти кмет на Благоевград и председател на Националното сдружение на общините, мотивират се поддръжниците му в червените редици. Даже е бил учител – по математика, припомнят от БСП, намеквайки за професията на градоначалника Йорданка Фандъкова. Паскалев бе и министър на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

Кандидатурата му за кмет на столицата от БСП се  появява не за първи път – през 2015 г. огласени данни от проучване на софийската структура на червените показаха, че Паскалев заедно с Корнелия Нинова и Калоян Паргов е сред най-харесваните от симпатизантите на левицата за пост № 1 на „Московска“ 33. Тогава обаче БСП заложи на Михаил Мирчев в надпреварата, който остана трети след Фандъкова и Вили Лилков от РБ. 

БСП-София ще обяви официално кого номинира за кандидат – кмет на столицата след евровота през май. Лидерът на най-голямата структура на социалистите Калоян Паргов обаче вече съобщи, че „имаме три-четири кандидатури за кмет на София, сред които е и ,на омбудсмана Мая Манолова“. Направи го на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, на която кандидатура за кмет на София на фигурираше в дневния ред. Много имена се спрягат и вътре, и вън от партията, обясни обаче Паргов, след като зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски обяви името на омбудсмана от парламентарната трибуна. 

Изглежда парадоксално, но най-големият проблем с кандидатурата на Паскалев е, че той е член на БСП. Още през август миналата година стана ясно какъв е предпочитаният профил на кандидата за кмет сред симпатизантите на партията в София: мъж на възраст между 35 и 60 години, с мениджърски опит, дори да е „управлявал в живота си поне вестникарска будка“. Паскалев покрива изискванията, ако те все още са валидни. 

В София обаче БСП е постигала най-висок резултат в битката за кметския стол през 2003 г., когато кандидатът й – банкерът Стоян Александров, който не бе член на партията, изпревари синия лидер Надежда Михайлова и се изправи на балотаж срещу Стефан Софиянски. 

Дали сега чисто червена партийна кандидатура може да се пребори за управлението на столицата пак е съмнително, обясняват поддръжници на идеята столетницата да издигне надпартиен кандидат, за да събере той по-широка подкрепа.

Срещу Паскалев има и друг довод против – името му се свързва с Благоевград, няма нищо общо със София. Не е така, твърдят защитниците му и посочват, че той от години живее в столицата. 

Костадин Паскалев напусна Изпълнителното бюро на БСП, след като в края на ноември 2016 г. пленум прие подадените оставки от него и Юрий Асланов два месеца по-рано. Двамата хвърлиха оставки, след като ръководството на партията реши да подкрепи Румен Радев за президент. 

Паскалев бе и сред 50-те членове на националния съвет, които се подписаха  срещу смяната на главния редактор на в. „Дума“ през октомври миналата година.