10 погрешни схващания за викингите, които трябва да се изтрият от историята

2
129
Добави коментар
setlans
setlans

Много е писано за викингите и често от хора, които нямат достатъчно познания за тях и тяхната история. Викингите са описвани като диви зверове, мръсни и жестоки убийци. И докато някои от прочутите истории за тях са верни, то повечето нямат нищо общо с реалността.

Всички тези фалшиви истории карат хората да вярват, че викингите са огромни мъже с руса или червена коса, облечени с тежки доспехи, които с викове се втурват да убиват и опожаряват всичко по пътя си.

Това е една много погрешна представа за викингите, затова в този списък ще разкрием 10 погрешни схващания за викингите.

Заблуда №1: Викингите са носили шлемове с рога
Единственият открит викингски шлем. Снимка: NTNU Vitenskapsmuseet

Най-популярният мит за викингите е, че са носили шлемове с рога. Няма нито едно описание или изображение от епохата на викингите, което да подсказва, че са носили шлемове с рога. Също така, никога не са откривани такива шлемове.

Причините за това погрешно схващане са няколко, но най-популярната причина е, че християните в съвременна Европа са си измислили този детайл. Идеята била, че по този начин ще накарат викингите да изглеждат още по-зли и езически, с рога като на Сатаната.

Заблуда №2: Всички скандинавци са били викинги

Вярно е, че викингите произхождат от скандинавските страни, но това съвсем не означава, че всички са били викинги. С течение на времето, викингите са започнали да създават селища на много места. Те са стигнали до Северна Африка, Русия, Константинопол, та дори до Северна Америка.

Трябва също да се отбележи, че по време на епохата на викингите, днешните Дания, Швеция и Норвегия са се състояли само от редица племена, които са воювали помежду си.

Заблуда №3: Викингите са били мръсни и диви

Викингите съвсем не са били мръсни. Археолозите редовно откриват доказателства за гребени, пинсети, остриета, приспособления за почистване на ушите, както и други прибори за подстригване. Тези открития показват, че викингите не само, че не са били мръсни, но дори са били „запалени“ по отношение на личната си хигиена.

От тези разкопки знаем, че викингите даже са правили сапун. Те са били едни от най-чистите хора в цяла Европа. Къпали са се всяка седмица, за разлика от други европейци, които са се къпали веднъж или два пъти годишно.

Заблуда №4: Викингите са пили от чаши-черепи

Чаша от череп е съд за пиене, изработен от човешки череп и обикновено се прави от черепа на врага, победен в битка. Досега не е откривано доказателство, че викингите са използвали такива съдове. Смята се, че използването на чаши-черепи от викингите е само мит.

Смята се, че митът се разпространява, заради неправилен превод на исландски термин.