Уютна баня в стил „рустик“ с гранитогрес, имитация на дърво

4
363
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Уютна баня в стил „рустик“ с гранитогрес, имитация на дърво

Различните интериорни облицовки притежават разнообразни предимства, но нищо не е в състояние да измести дървото от гледна точка на естетика и топлина. То прибавя деликатно усещане и рустикална елегантност към окръжаващата го среда, като внася естествената природна красота в уюта на дома.

Независимо от своя чар и дискретна елегантност, истинският масив е едновременно скъп и труден за поддръжка, поради което не е учудващо, че гранитогресните плочки, имитация на дърво, са толкова модерен тренд сред интериорните решения за баня.

Те могат идеално да пресъздадат текстурата и усещането за истинско дърво – модерните технологии са направили възпроизвеждането на дървесните шарки толкова реалистично, че гранитогресът, тип „паркет“ изглежда точно като естественото дърво.
Гранитогресът е водоустойчив, устойчив на удар, износване и надраскване, което го прави идеалната подова настилка в банята.
Лесно и удобно се почиства и поддържа в идеално състояние. 
Цената на плочките гранитогрес е значително по-ниска от тази на естественото дърво. 
Изключително подходящ е за монтаж във влажни или мокри помещения – като банята, тоалетната, кухнята, като със същия успех може да бъде положен като облицовка и във всекидневната, хола или спалнята.

Ето защо, ако обичате естествения вид и усещане, което пресъздават дървесните покрития, но имате малки деца или домашни любимци, които обръщат къщата наопаки, или просто не разполагате с нужното време за сериозна поддръжка, а искате да придадете уютен и хармоничен вид на дома си, то тогава плочките, имитиращи дървесни плоскости са перфектното решение за Вас. За да можете успешно да изберете най-подходящия гранитогрес, реплика на дърво за Вашата баня, ще Ви трябват някои базови познания за този вид плочки.

Какво да имаме предвид, когато избираме гранитогрес за банята?

Едно от големите предимства на гранитогресните плочки, реплика на дърво е, че те се предлагат в богато разнообразие от стилове и цветове, пресъздаващи почти всеки дървесен вид, срещан в природата. Можете да избирате от плочки с традиционната за дървото груба и набраздена текстура, до по-лъскавите и изящни стилове, та чак до имитиращия артистична мозайка паркет – изцяло от Вас зависи как ще създадете точната визия и усещане, които бихте желали да излъчва Вашата семейна баня. Независимо от всичко, докато правите избора си измежду многото налични на пазара алтернативи, е необходимо да вземете предвид няколко важни фактора:

Външен вид

Плочките гранитогрес, които наподобяват дърво, в действителност имат отпечатани дървесни шарки по тях. В този смисъл, колкото по-високо е качеството на принта, толкова по-автентичен е и вида на самата плочка. Най-добрият гранитогрес, реплика на дърво, е произведен с помощта на дигитална технология с 4 цвята и резолюция от 400 DPI. Полученото изображение е с много високо качество (без принтирането във висока резолюция някои от пикселите от картината ще са видими върху плочката, като самото изображение може и да е леко размазано) и силно реалистично, тъй като се основава на цифрови изображения на истински дървесни видове.

Така че, когато избирате подови плочки за баня, имитация на дърво, се убедете, че сте избрали облицовъчен материал, който е отпечатан с помощта на мастилно-струйна технология с висока резолюция – не само, че изображението ще е по-качествено, а и вариативността на дъресната шарка ще бъде по-голяма. По този начин, гранитогресът, тип „паркет“ от висок клас се отличава със стотици изображения, които му придават максимално автентичен изглед.

Качество

Гранитогресните плочки от високо качество са изключително популярни като подово покритие за баня, поради своята изключителна издържливост, водоустойчивост и хигиеничност (слабата порьозност на гранитогреса не позволява по повърхността му да се задържат бактерии и развиват плесени) и лесна поддръжка.

Когато избирате гранитогрес, имитация на дърво за банята, следва да имате предвид не само неговата удароустойчивост, но и неговият PEI рейтинг (степен на износване). Гранитогресът бива оценяван с рейтинги от 1 (подлежи лесно на надрскване) до 5 (най-устойчив на надраскване). За да сте сигурни, че избирате качествени подови плочки за баня от типа „паркет“, се нуждаете техния рейтинг да бъде 4 или 5 по PEI скалата. Освен това, тъй като санитарният възел е традиционно помещението у дома, което се характеризира с най-висока влажност, допълнително се уверете, че избраните плочки са с коефициент на триене (мярка за устойчивостта на подхлъзване на плочката) по-голям от 0,60.

Размери

По-големите по размер гранитогресни плочки могат да бъдат монтирани на близко разстояние една от друга, което създава оптичната илюзия за окото, че вижда подово покритие от истински дървесни плоскости.

По-издължените плочки в по-голяма степен наподобяват автентични дървени планки и придават на подовото покритие по-естествен вид. За да създадете реалистичен под, реплика на дърво, във Вашата баня, се нуждаете от гранитогресни плочки, които са с дължина поне 100 см. (по-късите планки по-трудно могат да заблудят окото, че вижда истинско дърво).

Финишно покритие

За да изглежда пода на банята като покрит с истински масивно дърво, се нуждаете от подово покритие, което изглежда непрекъснато и с много тесни фуги. Калибрираният гранитогрес предполага наличието на най-тесните възможни фуги.

Калибрираните краища се постигат механично, така че да бъдат максимално прецизни и последователни. Това означава, че страните на плочките са много гладки и равномерни, което позволява да бъдат монтирани изключително близо една до друга при допускане на минимални фуги. Полученият под за баня с дървесни мотиви, изглежда толкова реалистично, че трудно можете да го различите от истински масив.

А ето и няколко примерни варианта за дизайн на баня, стил „рустик“, постигнати с помощта на гранитогрес, от типа „паркет“ имитация на дърво: 

# 1. Стенни и подови плочки гранитогрес, тип „паркет“ с модерно финишно покритие 

# 2. Стенна облицовка за баня с гранитогрес, имитация на дърво в цвят кестен 

 # 3. Модерен дизайн на баня с гранитогрес, реплика на дърво в студената кафява гама 

 # 4. Стенна и подова облицовка за баня от гранитогрес в топъл дървесен цвят

 # 5. Подово покритие за баня от гранитогресни плочки в светли дървесни тонове 

 # 6. Дизайн на баня в рустикален стил с помощта на гранитогрес и камък 

# 7. Модерна баня със стени от гранитогрес, тип „паркет“ в светли бежови нюанси

# 8. Класическа баня „рустик“ със стенно покритие от гранитогрес

# 9. Модерна визия в кафяво – подово и стенно покритие от гранитогрес