Дизайнерски идеи за малката баня (първа част)

4
262
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Размерът определено няма решаващо значение, когато става въпрос за малката, компактна баня в нашия дом. Сред многобройните възможности за оптимизиране на пространството, с които разполагаме в арсенала си, се включват, както някои хитри трикове, с които визуално да направим малкото помещение да изглежда по-светло и приветливо, така и голямо разнообразие от многофункционално обзавеждане за баня, което ще ни спести ценно пространство, време и пари при реновирането на дома.

С малко по-внимателно планиране и поредица от умни дизайнерски решения, дори и най-компактните санитарен възел, мокро помещение или тясната тоалетна за гости у дома, могат да изглеждат по-просторни, широки и гостоприемни.

 

Мивката в банята

Мивката е своеобразна притегателна точка в банята, която може да заема относително голямо жизнено пространство. Когато пространството ни е особено дефицитно разполагаме с два начина, по които мивката може да накара санитарния възел да изглежда по-голям и просторен.

Мивките за стенен монтаж обикновено не включват добавянето на традиционния постамент, което освобождава пространството под тях, правейки помещението да изглежда по-просторно и невъзпрепятствано от нищо.

В зависимост от мястото и разпределението на помещението, с което разполагате, можете да изберете или мивка за директно окачване на стена, или ъглова мивка, която перфектно да оползотвори свободното ъглово пространство между две прави стени, което иначе би било загубено. Стилният хромиран сифон под мивката означава, че не правите компромис с елегантността и външния вид при този модел обзавеждане, за сметка на неговата компактност и функционалност.

Алтернативно, можете да се възползвате максимално от пространството, оформило се под мивката, като изберете да инсталирате вграден долен шкаф под нея.

С голямото разнообразие от модели, предлагани на пазара, имате възможност да намерите точния размер, форма и вид мивка, която идеално да съответства на нуждите на Вашия дом.

 
Тоалетната чиния в банята

Много от вече описаните трикове при мивките в банята, могат да бъдат приложени със същия успех и към избора на тоалетна чиния. Изборът на окачен директно към стената модел,  може да създаде илюзията за по-голяма широта на помещението, като прави и почистването и поддръжката му много по-лесни и удобни.

При санитарните възли и малки тоалетни с неправилна форма, ъгловата тоалетна чиния, оборудвана с ъглово казанче може да позволи оползотворяването на свободното ъглово пространството между две стени, което иначе би било неусвоено.

На която и от възможните опции да се спрете, винаги обръщайте специално внимание на размерите на продуктите, които възнамерявате да закупите. Размерите на тоалетните чинии и казанчета могат да варират значително от един модел до друг, което би било от решаващо значение за Вас, ако целите да разрешите свой пространствен проблем чрез монтажа им.

Не забравяйте да обърнете внимание и на седалката на тоалетната чиния. Изберете седалка в бял или неутрален цвят, която се смесва с останалите обекти в помещението. По този начин окото Ви няма да бъде визуално привлечено към точно тази част на банята, всеки път, когато влизате в нея.

 
Ваната в банята

Да намерим свободно място за вана в компактното пространство на малката баня може да бъде трудно начинание, но за щастие съществуват редица възможности, когато става въпрос за тази важна семейна придобивка.

Правоъгълните прави вани с класическа форма са особено подходящи при ограничени пространства, като биват предлагани от производителите с разнообразна дължина, така че максимално добре да паснат на помещението Ви.

Можете да използвате още по-ефективно пространството около страничните панели на ваната, като ги използвате като скрито „хранилище“ за козметика, тоалетни принадлежности и почистващи препарати.

В случай, че планирате да монтирате едновременно вана и душ в банята си, комбинирането им в модулна душ-вана е един лесен и ефективен начин да спестите пространство. Проектирано да бъде мултифункционално, това комбинирано обзавеждане е умно замислено, така че да осигури нужното пространство за вземане на душ, без компромис при функционалността и комфорта на класическата вана. Можете да комбинирате душа и ваната и със стъклена преграда, която да защити останалата част от помещението Ви от водни пръски, като в същото време пропусне цялата необходима светлина да преминава през нея.

 
Душ кабината в банята

Модерните душ кабини са налични в богато разнообразие от форми и размери, така че да се вместят дори и в най-трудните и малки ниши.

Ъгловите и заоблени душ кабини, както и наличието на плъзгащи се врати при някои от моделите душ кабини, вместо традиционното окачване на вратите с панти, изискват значително по-малко пространство за монтирането им и са особено подходящи при малките санитарни възли.

Ако искате допълнително да сведете до минимум визуалното претрупване с обекти, можете да изберете душ кабина със стъклени, прозрачни врати без рамки, което ще направи банята Ви да изглежда визуално по-голяма, докато почистването на кабината ще бъде лесно и максимално удобно за Вас.

(Следва продължение)